Otroci naj bi bili pogostejši prenašalci novih sevov virusa

Okoli virusa covid-19 prihajajo vse bolj “zaskrbljujoče” informacije. Po nedavni raziskavi urada za državno statistiko v Združenih državah naj bi bili otroci od drugega leta do dvajset let starosti dvakrat bolj verjetno okuženi kot odrasli. To pomeni, da so veliki prenašalci virusa znotraj svojih domov. Poleg tega naj bi mladostniki do 16 leta imeli sedemkrat večjo verjetnost okužbe.

Analize kažejo tudi, da naj bi angleški sev pogosteje prizadel otroke in mladostnike, ti pa okužbo širijo med starostniki in to nevede. Nemški Der Spiegel zato navaja, da naj ljudje dobro skrbijo zase in otroke. Washington post je že sredi februarja poročal, da se lahko, glede na predhodno analizo Imperial College London konec leta 2020, prenos različice B.1.1.7 poveča pri otrocih, mlajših od 15 let, v primerjavi z drugimi sevi. Že v tistem obdobju je analiza London School of Hygiene and Tropical Medicine napovedovala, da lahko pride do zapiranja šol za preprečevanje širjenja omenjene različice virusa. Takrat je bila raziskava še v začetni fazi zato niso sprejemali sklepov, ki bi realizirali predvidevanja o zapiranju šol in javnega življenja.

Pri vsem tem je zanimivo tudi, da so ored časom v Avstriji na 240 šolah izvedli PCR testiranje učiteljev in učencev. Šlo je za udeležence, ki niso kazali nobenih simptomov okužbe, vendar je testiranje pokazalo, da je bilo 1,42-odstotka testiranih pozitivnih. Stopnja okužbe je bila enaka pri otrocih in odraslih.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo