Ovadenih 5 državljanov Gruzije članov mobilne kriminalne združbe po Evropi, osumljenih 22 vlomov v Celju in Velenju

Foto: facebook

Prejšnji teden so s Policijske uprave Celje na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper pet državljanov Gruzije, osumljenih devetnajstih velikih
tatvin – vlomov v stanovanja stanovanjskih blokov v Celju in Velenju. 27. februarja so policisti isto skupino Gruzijcev ovadili zaradi sumov storitve treh kaznivih dejanj velikih tatvin – vlomov v Celju in Velenju.

25. februarja 2020 so namreč policisti na območju Policijske uprave Celje odvzeli prostost
trem gruzijskim državljanom, starim 33, 34 in 46 let. Vse tri so 27. februarja s kazensko ovadbo privedli na Okrožno sodišče v Celju, kjer so 33-letnemu osumljencu odredili pripor, druga dva pa izpustili na prostost. Po podatkih, s katerimi razpolaga policija sta omenjena zapustila Slovenijo. 2. marca 2020 so policisti na območju Policijske uprave Maribor odvzeli prostost še 33 in 45 let starima Gruzijcema, ki so jih policisti z območja Policijske uprave
Kranj zaradi sumov štirih velikih tatvin – vlomov v stanovanja, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jima je odredil pripor.

V priporu sta torej ostala dva 33-letna Gruzijca ter 45-letni Gruzijec.

V omenjenem primeru je šlo za dobro organizirano mobilno kriminalno skupino, katere člani so masovno izvrševali vlome v različnih evropskih državah. V preteklosti so bili obravnavani že na območju Turčije, Španije, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Finske in drugod. V različnih državah so uporabljali dokumente z različnimi imeni.

Na območju Celja so člani te skupine v stanovanja vlamljali le v večjih stanovanjskih blokih. V eni od hišnih preiskav je bil najden listič z imeni več celjskih ulic, kjer so vlome dejansko tudi izvršili. Osumljenci torej vlomov niso izvrševali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo dobro organizirano in tudi vnaprej načrtovano. Trije od njih so vlome izvrševali izključno z lomljenjem cilindričnih vložkov ključavnic na vhodnih vratih stanovanj, dva sta v stanovanja vlamljala še s pomočjo specialnega vlomilskega orodja ter volnene nitke. Osumljeni ničesar niso prepuščali naključju. V vseh primerih so se skrbno prepričali, da občanov ni doma in sicer tako, da so na podboj vrat in na vratno krilo prilepili
lepilo, ki je bilo skoraj neopazno. Če nihče ni odpiral vrat, je lepilo ostalo celo, kar je bil storilcem znak, da stanovalcev ni doma.

Trije Gruzijci so v stanovanja vlamljali avgusta lani, druga trojica je v stanovanja vlamljala lani pred božično novoletnimi prazniki. Glavnine vlomov, storjene od januarja do marca letos sta osumljena Gruzijca stara 33 in 45 let. V tem času sta v Celju vlomila v najmanj 14 stanovanj na Trubarjevi, Kajuhovi, Malgajevi, Ljubljanski, Škapinovi, Opekarniški in
Podjavorškovi ulici.

Osumljeni so kradli pretežno gotovino in zlatnino, v določenih primerih tudi moške obleke, torbe in kozmetiko. Z omenjenimi vlomi so občanom povzročili za okoli 80.000 € materialne škode.

Zoper vseh pet Gruzijcev so policisti podali kazensko ovadbo zaradi sumov storitve kaznivih dejanj Velika tatvina po členu 205/I-1-2 Kazenskega zakonika (KZ-1).

Omenjena skupina Gruzijcev je vlome najverjetneje izvrševala tudi drugod po Sloveniji. Preiskave le teh še potekajo.

M.I.