Splošni bolnišnici Jesenice so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 26 zaposlenih, poroča TV Slovenija. Okuženi so tudi trije bolniki. Dva okužena oskrbovanca murskosoboškega doma za starejše sta umrla.

Panika na Jesenicah

“Večinoma so to medicinske sestre, med njimi sta tudi dva zdravnika. Trenutno imamo v bolnišnici tri pozitivne paciente. Od njih sta dva na internem oddelku, eden pa je na ginekološkem oddelku,” je za TV Slovenija povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj. O odpovedih nenujnih operacij so bolniki obveščeni. “Je pa dejstvo, da vsaj v tem mesecu elektivne dejavnosti ne bomo izvajali, ker bomo počakali, da se predvsem kadrovska situacija uredi.”

Zaradi kadrovske stiske so zaprli oddelke za abdominalno kirurgijo, poškodbeno kirurgijo in gastroenterologijo. Ustavili so izvajanje vseh nenujnih posegov. Virus je zadnje dni zašel še v dve drugi bolnišnici. V ljubljanskem UKC-ju je pozitivnih 10 zaposlenih in prav toliko bolnikov. V UKC-ju Maribor so potrdili okužbo pri 11 zaposlenih in enem bolniku, pa poroča Radio Slovenija.

Glede na trenutne razmere bi lahko v naslednjih dneh za bolnike s covidom-19 potrebovali tudi 100 dodatnih postelj, ocenjuje vodja strokovne skupine pri vladi za koronavirus Bojana Beović. Bolnišnica v Slovenj Gradcu je začela sprejemati okužene bolnike, na to se pripravlja tudi bolnišnica v Šempetru pri Gorici, v načrtu je širitev infekcijske klinike, še poroča Radio Slovenija.

Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi se danes srečal z direktorji slovenskih bolnišnic zaradi sodelovanja pri obvladovanju širjenja koronavirusa, poroča Televizija Slovenija.

Avtor MG, e-maribor