Peter Svetina ne vidi potrebe po zbiranju podpisov za to kar si prizadeva Tomaž Vesel

Varuh človekovih pravic Peter Svetina (Foto: Nova24TV)

Glede izjave za javnost, h kateri “vabi” predsednik Računskega sodišča in je usmerjena proti Vladi Republike Slovenije je svoje mnenje podal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Sam osebno glede na dejstvo, da je izjava javna ne vidi smisla o zbiranju podpisov, prav tako je iz njegovega odgovora mogoče razbrati, da ne bo prispeval podpisa.

Peter Svetina je ob tem poudaril, da si tudi v tej situaciji prizadeva za kulturo strpnosti, sprejemanja, vključevanja in kulturo medsebojne – dostojne komunikacije. Prepričan je namreč, da sta edina prava pot za dosego dogovorov, preseganje konfliktov, nesoglasij in nestrpnosti dialog in dvosmerna komunikacija, ki pa ju zelo pogreša.

Tudi v času krize mora demokratična družba po besedah Svetine poskrbeti za ravnovesje neodvisne državne institucije, ki so zunaj tradicionalnih treh vej oblasti. “Delovanje tako institucije Varuha, ki jo vodim, kot Ustavnega sodišča RS, Računskega sodišča RS, Komisije za preprečevanje korupcije RS, Zagovornika načela enakosti RS in Informacijskega pooblaščenca RS so nedvomno institucije, ki morajo biti pripoznane kot nepogrešljive za delovanje sodobne države. Nenazadnje pa dodajam še, da je tudi družbeno odgovorna skupnost tista, ki prispeva k soustvarjanju pozitivne družbene klime in kulture dialoga,” je izpostavil Peter Svetina.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Demokracija