Iz petka v petek lahko opazujemo, kako se na ulicah zgrinjajo protivladni protestniki, toda od začetnega navdušenja udeležencev protestov, je sedaj ostalo le nekaj sto takšnih, ki pa še vedno vztrajajo. Ker so protestniki ugotovili, da izgubljajo moč, so se lotili drugačne strategije. S pomočjo plakatov, ki jih lepijo vsepovsod, iščejo ljudi, ki bi se jim pridružili, medtem ko javna zbiranja zaradi pandemije niso niti dovoljena.

Medijski konstrukt petkovih protestov se je pričel 8. maja po omilitvi ukrepov v prvem valu, kljub temu, da javno zbiranje še vedno ni bilo dovoljeno. Ne glede na vse so se od takrat dalje protestniki zbirali, oblasti pa so do njih ostale mile in jih niso preganjale. Policija je posredovala samo v izjemnih primerih hudih provokacij, protestov pa se je v vmesnem času udeležila tudi Antifa.

Na prvem protivladnem protestu je bilo, po poročilu policije, približno 5500 kolesarjev, teden dni kasneje se je protestov skupaj z Antifo udeležilo štiri tisoč protestnikov. Iz tedna v teden je število protestnikov pričelo pojenjati. 21. avgusta je bilo tako prisotnih še nekje 1500 protestnikov, ideja da bo ulica prevzela oblast pa je počasi pričela bledeti.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.