Po besedah Borisa Tomašiča gre v primeru prispevka na RTV Slovenija v zvezi Zakonom o vodah za zlonamerno propagando

Voditelj oddaje "Kdo vam laže?" Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Kljub temu, da novi Zakon o vodah uvaja bolj stroge kriterije za gradnjo na priobalnem pasu se pojavljajo glede tega različne polemike. Na to temo je bil pripravljen tudi prispevek v oddaji Tednik, ki ga je z veliko mero kritičnosti v oddaji Tema dneva na Nova24TV pokomentiral voditelj Boris Tomašič z besedami: “Ampak to ne zmoti Jelene Aščić, ustvarjalcev oddaje Tednik, RTV Slovenija, da ne bi naredili lažnivega prispevka na temo.”

Voditelj je med drugim v komentarju izpostavil poročanje RTV Slovenija v zvezi z Zakonom o vodah: “V Sloveniji imamo veliko srečo. Še vedno si lahko večina prebivalcev doma iz pipe natoči pitno vodo. Te možnosti nima več kot 2 milijardi ljudi po svetu. A nevladne okoljevarstvene organizacije svarijo, da se tudi pri nas kmalu ne bomo mogli več hvaliti s kakovostno pitno vodo, saj po njihovem mnenju nedavno sprejeti zakon o vodah ogroža ustavno pravico do pitne vode. Pomisleke imajo tudi nekatera strokovna združenja. V gibanju Zdrava družba so zato začeli zbirati podpise za referendum.”

Borisu Tomašiču se tako zdi nekorektno, da nacionalna televizija naredi tako dramatičen prispevek v katerem navajajo, da bi lahko z novim zakonom prihajalo do bolj onesnažene podzemne in pitne vode. Nerazumljivo se mu zdi, da se v prispevku sklicujejo na strokovnjake in nevladne organizacije, kar se kasneje izkaže, da vsi ravno ne nasprotujejo temu predlogu zakona tako kot navajajo na začetku. Voditelj je razočaran tudi, da naredijo prispevek brez argumentov in se ob tem sprašuje kako bomo lahko ostali kar brez pitne vode.

Še bolj nedopustno pa se mu zdi, da v 10 minut dolgem prispevku navajajo, kako bomo ostali brez pitne vode, kako jo bomo morali prekuhavati, celo navajajo kako grozno je na Kitajskem, ker ni pitne vode, potem pa jim strokovnjak obrazloži resnico. Dr. Matjaž Mikoš dekan Fakultete za gradbeništvo namreč v prispevku poda mnenje v smeri, da se bo po novem na priobalnem območju lahko gradilo le objekte , ki so v korist javnosti. Ob tem je dr. Mikoš še poudaril, da je vlada naredila pozitivno potezo, ko je omejila nabor objektov samo na tiste, ki so v korist javnosti. Ob tem je še poudaril, da sprememba zakonodaje ne pomeni spremembe postopka umestitve v prostor.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo