Po besedah dr. Zvera mora Evropska unija v primeru Irana zavzeti stališča evro-atlantskega zavezništva

Foto: ELS

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj v Strasbourgu spregovoril o razmerah v Iraku in Iranu po nedavni zaostritvi dogajanj na Bližnjem Vzhodu, ki so zaznamovala pretekli teden.

Kot je poudaril poslanec, že leta spremlja prizadevanje iranske opozicije in njen boj za demokracijo in svobodo. “Tudi v Evropskem parlamentu smo jim v zadnjih letih namenili nekaj pozornosti, a visoka služba EU za zunanjo in varnostno politiko ima nekoliko drugačen odnos do iranske opozicije, kot bi ga pričakovali,” je povedal evropski poslanec.

“Prepričan sem, da bi se morala EU bolj jasno postaviti na stran evro-atlantskega zavezništva, ne pa da skuša posredovati med ZDA in Iranom, to je med državo demokracije in svobode ter državo, ki je lani v protestih ubila 1.500 ljudi, 12.000 jih je zaprla, v zadnjih dneh je nasilna proti protestnikom, medtem je napadla ameriška oporišča, sestrelila ukrajinsko letalo, in še bi lahko naštevali,” je dejal dr. Zver.

Po njegovem trdnem prepričanju EU ni treba biti posrednik med takšnima dvema akterjema. Evropski poslanec je zato pozval Josepa Borrella, visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko, da “EU redefinira svoj odnos do Irana.”

Vir: ELS