Po besedah Franca Vindišarja bi lahko na vhodih fakultet izpolnjevanje PCT pogojev preverjali s čitalci QR kode

Ob današnjem obisku Cerknice je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar poudaril, da je zadovoljen s sprejetjem sistema PCT kot poza delovanje univerz, ki so ga izrazili študenti. Sam si želi, da bi QR kode pregledovali na vhodih fakultet. V izjavi za javnost je še poudaril, da vsekakor na vhodih ne bodo prisotni policisti in varnostniki.

Da bi lahko z novim šolskim letom to izpeljali se bodo predstavniki ministrstva za zdravje še v tem mesecu sestali s predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje, kjer bodo določili kako se bo preverjalo izpolnjevanje PCT pogojev na fakultetah.

Državni sekretar je izrazil tudi željo po tem, da družba ostane odprta, vendar je zato pogoj precepljenost. Hkrati je še poudaril, da ne razmišljajo o uvedbi obveznega cepljenja za šolnike. Na ministrstvu predvidevajo samotestiranje za učence zadnje triade, ob podobnih epidemioloških razmerah kot trenutno pa tudi samotestiranje za srednješolce.

Na ministrstvu za zdravje si ne želijo ponovnega zapiranja šol, saj so prepričani, da lahko z izpolnjevanjem PCT pogojev, tudi v najbolj črni fazi epidemije zagotovijo varno okolje.