Po besedah Mateja Lahovnika lahko pod Luko Mescem pričakujemo razpad javnega pokojninskega sistema in to že doživljamo v javnem zdravstvu

Matej Lahovnik. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Marijan Turjan)

“Mesec razen v politiki ni še nikjer delal in očitno ne razume, da pokojnina ni sociala ampak odvisna od vplačanih prispevkov ter da bo uničil pokojninski sistem kot so že zdravstvo.” S temi besedami je ekonomist dr. Matej Lahovnik pospremil novico o tem, da naj bi minister Luka Mesec obljubljal zmanjšanje razlik v pokojninah.

Kritiko na napovedi ministra Mesca je podal tudi poslanec NSi in nekdanji minister v Janševi vladi Janez Cigler Kralj. Poslanec vidi težavo pri plačevanju prispevkov (višine) v tem, da tisti, ki so v aktivni dobi delali in plačevali prispevke v pokoju dobijo manj v primerjavi s tistimi, ki so prejemniki socialnih transferjev. Po napovedi Luke Mesca bi lahko bila po mnenju dr. Lahovnika in Cigler Kralja še slabše.

Ekonomist dr. Lahovnik je še mnenja, da bi s predlaganimi spremembami ministra doživeli razpad javnega pokojninskega sistema. Ob tem bi se vzpostavil vzporedni zasebni naložbeni sistem. Nekaj podobnega po mnenju dr. Mateja Lahovnika se nam že dogaja na področju javnega zdravstva.

Vir: Twitter