Po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja država zagotovila dodatnih 1280 mest za uporabnike storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše

Foto: dom-vojnik.si

Ljubljana, 17. februar 2021 – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je po besedah ministra Janeza Cigleja Kralja podelilo 1280 novih mest za uporabnike storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše za celotno območje Republike Slovenije in z začetkom opravljanja v letu 2022. Gre za mesta, ki jih je ministrstvo podelilo s koncesijami, s tem pa ministrstvo uresničuje napovedi o investicijah v kapacitete za starejše.

Minister Janez Cigler Kralj je od prvega dne nastopa svojega mandata na prvo mesto postavil skrb za starejše in vzpostavitev kvalitetnega in vsem dostopnega sistema oskrbe za starejše. Za doseganje tega cilja, ”predstavljajo dodatna mesta iz naslova podeljenih koncesij pomemben korak, ki mu bodo sledili še drugi” je na vladni novinarski konferenci dne 16. 2. 2021 povedal Cigler Kralj. ”Resno sem mislil, ko sem ob prevzemu funkcije obljubil, da bom zagotovili dodatne prostorske kapacitete v domovih starejših občanov. In danes, po slabem letu svojega mandata, lahko z vami že delim novico, da smo zagotovili 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših”, je še dodal.

Stiske s katerimi se soočajo institucije, ki zagotavljajo varstvo starejših je še dodatno izposavila epidemija covid-19. Kot smo že poročali včeraj bo država tako za te potrebe namenila 30 milijonov evrov, ki jih bodo zagotovili tudi s pomočjo dodatnih kohezijskih sredstev iz naslova pobude React-EU. Sredstva bodo namenjena sofinanciranju projektov prenove, nadgradnje ali novogradnje primernih in varnih kapacitet in nujnih prilagoditev prostorov izvajalcev institucionalnega varstva.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti