Po lanski odpovedi čistilnih akcij letos z le-temi v Šentjurju nadaljujejo

Foto: Simbio d.o.o.
Šentjur, 28. marec 2021 – V spomladanskem času tudi krajevne skupnosti v Občini Šentjur ob pomoči številnih prostovoljcev organizirajo tradicionalne čistilne akcije. Ob upoštevanju ukrepov in odlokov v času epidemije jih nekatere KS pripravljajo tudi letos.
Običajno spomladanske čistilne akcije potekajo med 22. marcem, Svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, Svetovnim dnevom voda. Epidemija COVID je dolgoletno tradicijo skupnega čiščenja okolice oziroma javnih površin tudi v Šentjurju lani prekinila, letos pa se marsikje vrača ob upoštevanju priporočil NIJZ. S čistilnimi akcijami se je čakalo tudi primerno vreme, vsekakor pa čas, preden zacveti in ozeleni narava. Žal je namreč v zadnjem letu tako, da so se razmere, kar se tiče odpadkov v naravnem okolju, precej poslabšale, opažajo tudi na področju občine Šentjur. Na občini opažajo, da v naravi vse pogosteje pristanejo odvržena zaščitna sredstva, kot so maske, ter da prihaja do zbiranj na različnih lokacijah, kjer se zavrže razna embalaža.  Zato letos tudi TURISTIČNA ZVEZA SLOVENIJE poziva: POMETIMO PRED SVOJIM PRAGOM! Zaradi covid situacije TZS predlaga bolj individualni pristop in sicer predlaga skandinavski trend pod imenom »plogging«, kar v prevodu pomeni pobiranje smeti med vsakodnevno rekreacijo v naravi, ter našo skrb za naravo.

ČISTILNE AKCIJE PO KRAJEVNIH SKUPNOSTIH:

KS PONIKVA: čistilna akcija se je odvijala ves teden (od ponedeljka, 22. marca) in se zaključila v soboto, 27. marca, v koordinaciji vaških skupnosti, kjer oblikujejo ekipe.
KS DOLGA GORA: ječistilno akcijo pripravila v soboto, 27. marca, med 8. in 12. uro.
Zbirališče vreč z odpadki je bilo igrišče pri gasilskem domu, kamor so jih dostavljali do 12. ure, ko je bil dogovorjen odvoz s strani Simbio d.o.o.
KS ŠENTJUR – RIFNIK: čistilno akcijo v sodelovanju s Športno-umetniškim društvom Rifnik (ŠUDR) so pripravili v soboto, 27. marca, od 9. ure dalje. Zbirno mesto je bilo Športni park Nova vas – Rifnik, kjer je bilo mogoče prevzeli vreče za smeti in rokavice.

KS PLANINA PRI SEVNICI: je čistilno akcijo prav tako pripravila v soboto, 27. marca, od 9. ure dalje,  potekala je na območju celotne krajevne skupnosti. Zbor je bil na Planini pri gasilskem domu. Na ta dan je KS organizirala tudi odvoz odpadkov bele tehnike (gospodinjski aparati, hladilniki, štedilniki…, televizorji, ekrani…).
KS PREVORJE: so organizirali čistilno akcijo, 27. marca, med 9. in 13. uro.  Zbirališči vreč z odpadki bosta sta bila na Lopaci pri ekološkem otoku in v Žegru pri kapeli, kamor so odpadke dostavljali do 13. ure, ko so bili odpadki prevzeti s strani Simbia d.o.o..
KS BLAGOVNA: čistilna akcija OČISTIMO BLAGOVNO pod okriljem Turističnega društva Blagovna bo 17. aprila od 10. ure dalje. Vreče za smeti in rokavice lahko na ta dan dvignete na zbirnih mestih: ob 9:40 pri Gasilskem domu Lokarje, ob 10:00 pri POŠ Blagovna, oziroma individualno – za predčasni prevzem lahko od 6. aprila dalje kontaktirate Barbaro Kvas, Renato Bolha ali Mateja Brečka. Organizatorji udeležencem priporočajo, da s seboj prinesete tudi svoje delavske rokavice, za primere čiščenja večjih odpadkov. Za pobiranje smeti ob cesti (le starejši od 18 let) priporočajo tudi odsevne varnostne cestne brezrokavnike. Zbirno mesto za polne vreče bo na parkirišču pred šolo. Simbio d.o.o. bo odvažal te vreče do konca aprila po potrebi. Na zbirnih mestih sprejemajo samo odpadke v vrečkah za smeti. Vrečke do zbirnega mesta prinesete sami ali pa do zbirnega mesta (v dogovoru z vami) organizirajo prevoz.
Vir: Občina Šentjur