Po mnenju Janez Janše smo priča kršitvam poslovnika DZ, ki vodijo naravnost v diktaturo

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost oddaje Connect the world na CNN International. (Avtor: Kabinet predsednika vlade)

V tednu, ki se izteka je veliko prahu dvignilo vse bolj občutno kršenje poslovnika Državnega zbora. Zaradi tega sta o teptanju demokratičnih načel na novinarski konferenci spregovorila predsednik SDS-a Janez Janša in vodja poslanske skupine Jelka Godec.

“Ta nemi, gluhi in slepi valjar “svobodnjakov” s pomočjo Levice in SD-ja tepta pravno državo že nekaj časa,” je do takšnega dela kritična vodja Poslanske skupine SDS. V nadaljevanju je Jelka Godec navedla konkretne primere, ko so bila kršena ta demokratična načela hrama demokracije.

“Svoboda je namreč vložila tri predloge za posvetovalne referendume, ki jih s pravnimi in nepravnimi sredstvi, tudi s kršitvami poslovnika, želi spraviti na en referendumski dan skupaj z evropskimi volitvami. Prvi primer kršenja poslovnika, tudi zakonov in ustave, je predlog za posvetovalni referendum glede uporabe konoplje v medicinske namene. Malo več kot 30 dni nazaj je bil vložen predlog za posvetovalni referendum, poslanci so ga obravnavali na Odboru za zdravstvo, kjer je poslanec Premik kot podpredsednik dopustil, da je Svoboda vložila amandmaje, s katerimi so spremenili naslov samega referenduma, hkrati pa eno referendumsko vprašanje spremenili v dve referendumski vprašanji. Prišlo je torej do dveh referendumskih vprašanj, ki se vsebinsko razlikujeta od prvotnega predloga, o teh amandmajih se niti ni glasovalo. Pereč problem je tudi v tem, da je pri referendumskem vprašanju o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja predsednica istega odbora pred tednom dni dejala, da vlaganje amandmajev k referendumskem vprašanju, ko jih obravnava odbor, ni možno.”

Do takšnih ravnanj je še bolj kritičen predsednik stranke Janez Janša, ki je prepričan, da doslej še nikoli ni bilo toliko kršitev v tako kratkem času. “Priča smo štirim oz. petim kršitvam, manipulacijam, ki jih težko pripišemo nepoznavanju in neznanju tistih, ki prvič sedijo v klopeh državnega zbora,” je novinarjem dejal Janez Janša. Prvič v zgodovini smo bili namreč tudi priče, da se je na delovnem telesu preprečilo razpravo o določenem predlogu. “Gre za eklatantno kršitev poslovnika in dosedanje parlamentarne prakse, ki je nevarna. Demokracija je seveda vladavina večine, ki pa je omejena z nekimi pravili. In ta pravila morajo veljati za vse enako,” opozarja na nevarnost predsednik SDS-a.

Vir: SDS