Po mnenju Mateja Lahovnika Golobova vlada s svojo davčno politiko poskrbela, da bo realni dohodek v letu 2023 bolj obdavčen

Matej Lahovnik. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Marijan Turjan)

Kljub velikim prizadevanjem vlade Janeza Janše, da je skozi parlamentarno sito uspela izpeljati predlog sprememb Zakona o dohodnini in s tem razbremeniti tudi plače, se Golobovi vladi to ne zdi pomembna tema. Kaj kmalu po nastopu mandata je namreč Golobova vlada ukinila te spremembe in poskrbela, da bodo ljudje bolj obdavčeni.

Kljub temu, da naj bi vlada pod vodstvom Roberta Goloba poskrbela za olajšavo mladih v višini 1.300 evrov ter 7,5 % zvišanje olajšave za vzdrževane otroke. Kljub temu ne gre za nek velik dosežek vlade, če se ob tem upošteva, da se letna inflacija giblje pri okoli 11 %.

Da se s takšnim ravnanjem vlada ne more ravno hvaliti je opozoril ekonomist dr. Matej Lahovnik. “Kljub 11% inflaciji bo olajšava za otroke višja le za 7,5%, dohodninska lestvica pa se ne bo uskladila z inflacijo, zato bo enak realni dohodek bolj obdavčen,” je novico o domnevnih davčnih olajšavah komentiral ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Vir: Twitter