Pod Starim gradom Celje poleti na voljo tri nove tematske poti

Foto: MOC

Mestna občina Celje ima v načrtu, da do začetka poletja na gozdnem pobočju pod Starim gradom Celje uredila mrežo nove tematske pešpoti. Nove tematske poti se bodo po besedah občine navezovale na Pelikanovo pot in bodo vključevale poučne tematske točke, poleg tega bodo povezovale prostor pod grajskim gričem, ohranjale prvinskost naravnega okolja in omogočale varen dostop do novo urejene plezalne stene.Tematske poti se bodo navezovale tudi na ureditev plezalne stene pod gradom, ki jo bodo izvedle v sodelovanju Mestna občina Celje, Celjski mladinski center in Planinsko društvo Celje – Matica.

Nove okoli 850 metrov dolge tematske poti je občina določila s pomočjo gozdrajev, geologov in članov plezalnega društva. Občina bo poskrbela za postavitev lesenih klopi in informacijske table, ki bodo opisovale zanimive geološke pojave.

“Ko se bomo sprehajali po novih poteh, se torej ne bomo le naužili svežega zraka, ampak bomo izvedeli tudi marsikaj zanimivega o balvanih, večjih gmotah kamnine, ki jih je prinesel ledenik v ledeni dobi, o drevesih, gradu, mestu in o našemu znamenitemu fotografskemu mojstru Josipu Pelikanu, po katerem se tudi  imenuje Pelikanova pot. Pod strmo skalno steno, kjer je delno poravnano območje, posuto z materialom ruševin gradu, smo pred nekaj dnevi že postavili čudovito, pokrito leseno klop. Veseli smo, da so obiskovalci nad to pridobitvijo navdušeni. Z namestitvijo podesta bo tam nastal zelo prijeten prostor za počitek in druženje, ob njem pa bo še predstavitvena točka grajskega plezališča”, so v izjavi za javnost navedli na Mestni občini Celje.

Sprehajalcem bodo na voljo trije med sabo povezani odseki. Pot jih bo lahko vodila po Peščeni sprehajalni poti v dolžini 190 metrov, ki bo potekala po južnem grajskem jarku do razgladišča, druga pot bo težja planinska po ob plezišču, ki bo dolga 197 metrov, vendar bo zaradi svoje konfiguracije precej bolj strma od prve poti. Zadnja tretja pot bo najdaljša in bo dolga 465 metrov, ki bo potekala po jugozahodnem pobočju in bo označena kot lahka planinska pot.

Vrednost investicije na Mestni občini Celje ocenjujejo na okoli 50.000 evrov.

Uredništvo