Podjetniki ste pripravljeni – Luka Mesec bo vas in vaše premoženje kar nacionaliziral?

Luka Mesec, koordinator Levice. (Foto: Printscreen)

Slovenija pod Golobovo vlado vse bolj “pluje” nazaj proti nekdaj že videnim in preživetim časom. Če je še pred prevzemom oblasti Miha Kordiš z Levice grozil podjetnikom, da jih je potrebno z bajoneti nagnati v morje, sedaj Luka Mesec, ko ima oblast in moč “potuje” v smeri nacionalizacije premoženja gospodarstvenikov. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč napovedal ustanovitev direktorata za “ekonomsko demokracijo”.

Kljub temu, da naloge morebitnega novega direktorata še niso jasne, naj bi le ta skrbel za urejanje zakonodaje, ki bi omogočala odkup lastništva podjetnikov s strani delavcev. Hkrati se lahko zgodi, da bi v primeru, ko delavci nimajo kapitala za odkup vrednosti podjetja bi država ponudila “posojilo” in s tem poskrbela za odkup podjetja. To bi dejansko pripeljalo do nacionalizacije podjetij.

Kakšne vzgibe z zasebno lastnino in njeno pridobitvijo ima minister kažejo tudi njegove besede: “Domelu preti nevarnost, da bodo zunanji lastniki sčasoma postali večinski lastniki, pri čemer si ti, v nasprotju z zaposlenimi, želijo predvsem visokih dividend, ne pa višjih plač in boljših delovnih razmer.” Pri tem ministra ne skrbijo delovni pogoji zaposlenih oziroma plače ampak samo to, da ti ne morejo prisilno odkupiti deleža v podjetju.

Vir: Nova24TV