Podpisana pogodba o prenovi objekta na Gregorčičevi ulici v Celju

Foto: ustanove.zdravstvena.info

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Celje Alenka Obrul, celjski župan Bojan Šrot in direktor podjetja Remont Celje Matjaž Pavčič so danes podpisali pogodbo o prenovi objekta na Gregorčičevi ulici v Celju. Gre za 3,36 milijonov evrov vredno naložbo s katero bo ZD Celje pridobil 2.500 kvadratnih metrov dodatnih poročil, so zapisali na STA.

Ob podpisu pogodbe je Obrulova izrazila veselje, da se bodo lahko pričela dela, ki bodo rešila prostorsko stisko ZD Celje. ZD Celje bo po poročanju Sta za prenovo namenil 2,1 milijona evrov, razliko v višini 1,2 milijona evrov pa bo prispevala celjska občina. Z deli naj bi pričeli v začetku leta 2020 in bi naj bila zaključena v roku enega leta.

Direktorica je ob podpisu povedala, da bo imel objekt štiri etaže, katera bo imela vsaka svojo zdravstveno dejavnost. V pritličju se bodo nahajali prostori za fizioterapijo, v prvem nadstropju center za krepitev zdravja in razvojne ambulante z nevrofizioterapijo, v drugem nadstropju center za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Na podstrešju bodo namestili tehnologijo ogrevanja, hlajenja in prezračevanja.

Podstrešni del bo hkrati obdelan do gradbene faze, ki jo bodo lahko kasneje po potrebi dokončali za uporabo.

Objekt v Gregorčičevi ulici spada v registrirano nepremično kulturno dediščino Celje zato so morali ob zasnovi upoštevati projektne pogoje celjske enote za Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje. Župan Celja Bojan Šrot je ob tem povedal, da je bila dvonadstropna stavba bivše Šemalove vojašnice v Gregorčičevi ulici zgrajena leta 1887, po prvi svetovni vojni je postala invalidski dom ter med leti 1929 in 1931 predelana v zdravstveni dom.

STA je še poročala, da je Šrot ob podpisu pogodbe povedal: »S prenovo bo torej stavba dobila nekdanjo namembnost. Poleg tega z obnovo stavbe v Gregorčičevi ulici ohranjamo stavbno dediščino in vračamo življenje v prazne prostore sredi mesta, kar je nenazadnje tudi eden izmed ciljev strategije razvoja starega mestnega jedra Celja«. Občina je po besedah župana odkupila tudi vse prostore v omenjenem objektu, kjer je v preteklosti delovalo tudi celjsko delovno sodišče.

Vir: STA