Podpisi za referendume se zbirajo še danes

Foto: Facebook

Največja opozicijska stranka SDS ima še danes čas, da zbere ustrezno število podpisov za tri referendumske pobude. Gre za Zakon o vladi, Zakon o RTV Slovenija in Zakon o dolgotrajni oskrbi.

Za vsako referendumsko pobudo morajo zbrati vsaj 40.000 podpisov volivk in volivcev, ki morajo biti overjeni na upravni enoti ali elektronsko prek e-uprave. Če bo dovolj overjenih podpisov potrdila pristojna služba državnega zbora, bomo tako imeli kar referendumski dan, na katerem bomo odločali o vseh treh vprašanjih. Je pa predsednik vlade Robert Golob že pred časom povedal, da bodo poskrbeli, da le-ta ne bo sovpadal s katerimi od rednih volitev.

Kdor želi podpreti referendumsko pobudo lahko ustrezen obrazec izpolni in podpiše na upravni enoti ali krajevnem uradu, uslužbenec pa nato s podpisom in žigom potrdi istovetnost volivca, ki daje podporo. Podpisan in overjen obrazec mora volivec nato dostaviti do pobudnika referenduma, da ga ta lahko nato vloži v Državni zbor. Volivec lahko podpis pod referendumsko pobudo odda tudi prek e-uprave. Piše portal Domovina.je.

Vir: e-maribor in domovina.je