Po 20. členu Poslovnika Državnega zbora RS ima Državni zbor RS največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. V praksi to pomeni, da pripada opoziciji en podpredsednik, predsednik in 2 podpredsednika pa koaliciji. In mesto predsednika DZ je po dosedanji praksi vedno pripadali koaliciji.

Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič je potem, ko se je odločil za izstop iz koalicijske SMC ter skupaj s poslanci Janjo Sluga, Branislavom Rajićem in Jurijem Lepom ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev, bi človek pričakoval, da se bo v znak politične higiene odločil, da sam odstopi z mesta predsednika Državnega zbora RS. A Zorčiču očitno funkcija preveč ugaja, da bi se za tak korak odločil. V luči glasovanja za njegovo razrešitev, ki ni uspela za en glas poudarja, da ga veseli, da državni zbor ni bil deležen vladnega prevzema.

 Po neuspeli zamenjavi predsednika Državnega zbora RS je Zorčič zapisal: “Hvala vsem, ki niste dali glasov za razrešitev z mesta predsednika Državnega zbora RS. Včeraj ni šlo zame, šlo je za državni zbor, ki smo ga ubranili pred vladnim prevzemom. V naslednjem poskusu pride baje glasovati kar minister – no temu bi se reklo ponižanje do konca.”

Je pa podpredsednik Državnega zbora RS Jože Tanko, ki zagotovo odlično Poslovnik Državnega zbora RS v poduk Zorčiču napisal naslednje: “Poslovnik državnega zbora je kar nedvoumen, upam, da ga pravnik razume. Opoziciji pripada 1 podpredsednik, predsednik in 2 podpredsednika pa koaliciji. Sedaj je situacija ravno obratna, koalicija ima le 1 podpredsednika, ostalo opozicija.”

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo