Na državni praznik, 25. junija so na gradu Podsreda pričeli z glasbenim poletjem, ki se bo odvijalo skozi celotno poletje in še v jeseni. Tako se je v okviru »Glasbeno poletje na gradu Podsreda 2018« v ponedeljek pričel seminar za trobento, ki je prvi od šestih, ki jih bodo izvedli v sklopu glasbenega poletja. Tako bodo v nadaljevanju izvedli še seminarje za violončelo, saksofon, klarinet, flavto in prvič tudi seminar za zborovsko petje.

Glasbeno poletje na gradu Podsreda se lahko pohvali že z dolgo tradicijo, saj so ga prvič izvedli že leta 1994 in tako traja neprekinjeno že 24 let. Letos bo že deseto leto zapored umetniški vodja glasbenega poletja priznani klarinetist Andrej Zupan. V Kozjanskem parku se lahko pohvalijo z dejstvom, da so ti seminarji na gradu Podsreda edini tovrstni izobraževalni programi na območju celotnega Kozjanskega, ki hkrati ponujajo vrhunsko glasbeno izpopolnjevanje, saj potekajo pod mentorstvom mednarodno priznanih glasbenikov.

Samo delo na seminarjih poteka individualno, kar udeležencem omogoča, da se seznanijo s tehniko, ritmom in harmonijo, hkrati pa tudi z igranjem v skupinah. Seminarja se lahko udeležijo začetniki, amaterji iz pihalnih godb brez starostne omejitve, učenci iz nižjih in dijaki srednjih glasbenih šol ter študentje.

Kot smo že omenili se je Glasbeno poletje 2018 pričelo s seminarjem za trobento, ki ga vodi Jure Gradišnik in bo trajal do 30. junija. Na seminarju letos svoje znanje izpopolnjuje 10 udeležencev, ki prihajajo iz Slovenije in Hrvaške. Za klavirsko spremljavo skrbi pianistka Nika Tkalec. Vsi, ki bi si želeli ogledati kaj so se udeleženci seminarja naučili ste vabljeni na zaključni koncert, ki bo potekal 30. junija ob 12. uri na gradu Podsreda. Že dan prej, torej 29. junija si lahko ogledate koncert profesorja Jureta Gradišnika in pianistke Nike Tkalec ter udeležencev seminarja ob 19. uri.

Seminar za violončelo je potekal od 21. do 27. junija pod mentorstvom profesorice Karmen Pečar, pianist na seminarju je bil Jan Sever. Profesorici Betka Bizjak Kotnik in Jovana Joka bosta izvajali seminar za saksofon od 27. junija do 2. avgusta. Na tem seminarju bo pianist Marko Bogdanović. Seminarja za flavto in klarinet bosta potekala od 12. do 19. avgusta. Seminar za flavto bo vodila profesorica Nataša Paklar, seminar za klarinet pa profesor Andrej Zupan. Pianist bo Stanislav Krutilov. Prvi seminar za zborovsko petje bo vodil Sebastjan Vrhovnik in bo potekal med 7. in 9. septembrom.

Za konec naj povemo, da bo ob koncu vsakega seminarja potekal zaključni koncert, ki ga bodo pripravili udeleženci seminarja s pomočjo mentorjev in pianistov.

 

M.I.