Policija opozarja: V primeru izsiljevanja in grožnjam vaši družini preko SMS sporočil gre za prevaro!

Foto: pixabay.com

Ljubljana 28. december 2020 – Slovenski policisti v zadnjih dneh prejemajo veliko sporočil o tem, da so uporabniki mobilnih telefonov prejeli SMS obvestila z izsiljevalsko vsebino. Praviloma gre za slovenske telefonske številke. Izsiljevalci zahtevajo nakazila v Bitcoin valutah, v nasprotnem primeru grozijo z napadom na njihove sorodnike.

Ob tem policija opozarja vse, da naj tem goljufijam nikar ne nasedajo, saj gre za grožnje s katerimi želijo storilci priti do denarja. Največ tovrstnih sporočil naj bi prejeli uporabniki mobilnih naprav na območju PU Koper. Policisti so prepričani, da gre v tem primeru za storilce, ki v času korona virusa ne morejo izvajati tatvin po domovih, ker so ljudje doma.

Foto: PU Koper
Uporabniki mobilnih storitev obvestilo v največji meri prejemejo v polomljeni angleščini:

“Imate dve možnosti. Ali nam plačate in bo vaša družina varna in ne boste več slišali od nas. Ali pa bomo poslali podatke o vaši družini zelo pokvarjenim ljudem.”

V kolikor prejemnik SMS obvestila na grožnje napadalca ne odgovori ti ponovno poskušajo z naslednjim SMS obvestilom: “To je vaše zadnje opozorilo. Na BTC naslov, ki je izpisan spodaj boste poslali tri Bitcoine, ali pa bomo škodovali vaši družini, Vašo družino že sedaj opazujemo in lahko vam uničimo vaše življenje. To je za vas zelo nizka cena.” Izsiljevalci glede na trenutno vrednost Bitcoina od oseb zahtevajo okoli 60.000 evrov.

M.I.