Ker se je zadnje dni v medijih veliko pisalo o tem, da naj bi tolpi mladoletnikov v Celju
ustrahovali občane, smo na Policijsko upravo Celje posredovali prošnjo za posredovanje več informacij o poprej navedem.

V odgovoru so pojasnili, da so  od meseca novembra do danes na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje prejeli prijave o mladoletnikih, ki so na območju Dečkovega naselja in Nove vasi v Celju kršili javni red in mir z uporabo pirotehničnih izdelkov, o kršitvi javnega reda in miru, ko je mladoletnik brcnil starejšega občana ter primera, ko je mladoletnik udaril drugega mladoletnika ter o primerih nedostojnega obnašanja mladoletnikov, ko so na območju Celja prevrnili nekaj zabojnikov za smeti in metali snežne kepe.

Zaradi prijav in zagotovitve javnega reda in miru so:

– v mesecu novembru in decembru 2020 organizirali opazovalne službe po območjih, kjer je prihajalo do kršitev v zvezi z Zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Skupno so v dveh mesecih opravili najmanj 50 kontrol oziroma nadzorov z rednimi patruljami in policisti v civilnih oblačilih.

– v novembru in decembru so mladoletnikom na tem območju zasegli več kot 400 kosov pirotehnike. Zoper deset mladoletnikov so podali 6 obdolžilnih predlogov. Starše so o prekrških obvestili, v večini primerov so tudi prišli na kraj zasega pirotehnike.

– vodji policijskih okolišev sta opravila razgovore s starši otrok v 14. družinah. O dogajanju smo obvestili Center za socialno delo.

Zoper starša enega od mladoletnikov so podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje po 192/I členuKazenskega zakonika.

Z nadzori so nadaljevali tudi v januarju in februarju 2021, ko so opravili najmanj 40 kontrol. Kontrole so opravljali vse dni v tednu tako v uniformi, kot v civilnih oblačilih. S predstavniki mestnega redarstva so opravili pet nadzorov s skupnimi patruljami, sami so prav tako opravili več nadzorov v dogovoru z njimi.

V januarju in februarju so obravnavali primer kršitve javnega reda in miru, ko je mladoletnik brcnil starejšega občana. Zoper njega in sodelujočega neznanega mladoletnika bodo podali obdolžilni predlog in poročilo na center za socialno delo. Obravnavali so še primer mladoletnika, ki je na tem območju udaril drugega mladoletnika. V tem primeru so zoper storilca podali obdolžilni predlog in poročilo na center za socialno delo.

V tem času sta bili še dve prijavi glede prevračanja zabojnikov in metanja kep, vendar storilci niso bili izsledeni.

Na Celjskem z izjemno odgovornostjo spremljajo vsako odklonsko ravnanje, sploh v povezavi z mladoletniki in takoj ukrepajo ter redno izvajajo aktivnosti.

Drugih prijav občanov v vsem tem obdobju niso dobili,  na Policijski upravi Celje pozivajo, da jih v prihodnje o kršitvah obveščajo na interventno številko 113.

Vir: Policijska uprava Celje