Policisti Policijske uprave Celje razkrili kriminalno združbo in našli mrtvega Andrea De-Fortuno

Foto: Policijska uprava Celje

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo ter kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Maribor, ki jih je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo c Celju, uspešno razkrili kriminalno združbo. Tako so v četrtek, 31. maja 2018 zaključili s preiskavo v zvezi s kaznivim dejanjem neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po 186/I-II členu Kazenskega zakonika. Kriminalisti in policisti so zaradi suma storitve 120-ih kaznivih dejanj kazensko ovadili 8 oseb, starih od 24 do 41 let.

V zaključku preiskave so sodelovali tudi pripadniki Specialne enote policije in Posebna policijska enota Policijske uprave Celje, ki so po odredbi sodišča pomagali pri 7-ih hišnih preiskavah, od tega je bilo 5 hišnih preiskav opravljenih na območju Celja in po ena v Mariboru in Ljubljani. V hišnih preiskavah so sedmim osebam odvzeli prostost, ena oseba pa je še na begu.

Kriminalistična preiskava se je pričela v septembru leta 2017 in v njej so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je 39-letnik z območja Celja organiziral mrežo uličnih prekupčevalcev, v katero je bilo vključenih najmanj 5 oseb, ki so na širšem območju Celja in Maribora oskrbovali odvisnike s prepovedano drogo heroin in kokain. Celjski organizator je po podatkih policije prepovedane droge pridobival od 26-letnega Ljubljančana, jo prevažal v Celje in jo v manjših količinah razdelil svojim prekupčevalcem, katerim je dajal tudi navodila o načinu izvrševanja kaznivih dejanj.

Akterji kriminalne združbe so mesečno prodali 1 kg kokaina in 0,5 kg heroina. Z drogo so oskrbovali najmanj 75 oseb. Policisti so še sporočili, da je v času preiskave eden od odvisnikov zaradi predoziranja s kokainom, ki ga je nabavil pri osumljencu tudi umrl. V času izvajanja ukrepov in v hišnih preiskavah so zasegli 2 kg prepovedane droge heroin, 1,6 kg prepovedane droge kokain, 1 kg prepovedane droge konoplja, 3 kg snovi za večanje mase drog (paracetamol in kofein), 340 sadik konoplje, gojene v umetnih pogojih s pripomočki za gojenje, 3 pištole z naboji, elektronske naprave, ki so jih uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj, pripomočke za razpečevanje drog, denar, ki je bi pridobljen s kaznivimi dejanji (dobrih 12.800 evrov) ter osebni avtomobil za katerega je bila podana pobuda za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi.

Tako so policisti s kazensko ovadbo šest osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku. Ta je štirim osebam odredil pripor, dvema pa hišni pripor. Policisti so v izjavi za javnost še zapisali, da so trije od skupno osmih osumljencev specialni povratniki, ki so zaradi preprodaje prepovedanih drog že prestajali zaporno kazen.

            Foto: Policijska uprava Celje
Foto: Policijska uprava Celje

Danes so s Policijske uprave Celje sporočili tudi, da je včeraj občan v Zavratih, med Radečami in Hrastnikom našel mrtvega pogrešanega Andrea De-Fortuno. Policisti so sporočili še, da na truplu ni bilo znakov nasilne smrti.

 

M.I.