Policisti Policijske uprave Celje v pridržali sedem osumljencev nasilnih, oboroženih ropov

Kot smo že zjutraj poročali v naši rubriki Kronika je danes, dne 19. 2. 2018 ob 13. uri na Policijski upravi Celje potekala novinarska konference zaradi nasilnih, oboroženih ropov občanov v stanovanjski hišah, na območju Policijske uprave Celje.

Damijan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje in Aleš Kegljevič, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave sta povedala, da so v petek, dne 16. 2. 2018 v zvezi z zgoraj navedenim kaznivim dejanjem,  odvzeli prostost 27-letniku iz območja Velenja, 25-letniku iz območja Ljubljane ter 27- letniku in  17-letnici prav tako iz območja Ljubljane, ki sta začasno bivala v Portorožu. Vsi osumljeni so slovenski državljani.

Pri vseh štirih osumljencih so v petek opravili hišne preiskave, ter izvedli vse potrebne preiskovalne ukrepe. Zaradi same dejavnosti kriminalne združbe in dokazovanja kaznivih dejanj so morali policisti uporabiti prikrite preiskovalne ukrepe. Policisti so pri hišnih preiskavah našli ukraden denar in orožje, ki so ga pridržane osebe uporabljale pri ropih.

Policisti so na širšem območju Policijske uprave Celje od novembra 2017 do februarja letošnjega leta obravnavali štiri oborožene rope v stanovanjske hiše, katerih način storitve je bil med seboj podoben. Pri vseh ropih so storilci na različne načine presenetili oškodovance na njihovem domu. Kazniva dejanja so se zgodila v večernem času, storilci so bili pri tem zamaskirani in oboroženi s strelnim orožjem. Vsi štirje ropi so bili izvedeni na izredno nasilen in drzen način. Storilci so oškodovance na njihovem domu zvezali in pretepli, s tem so jih tudi poškodovali , nato so od njih izsiljevali informacije o premoženju in denarju.
Hand, Pistol, Weapon, Gun, Shoot
Tako so osumljenci meseca novembra 2017 izvedli rop v Celju, kjer so odnesli zlatnino in gotovino v skupni vrednosti 28.500 evrov. Pri tem ropu so grozili tudi otroku, da jim je le-ta razkril mesta, kjer je družina hranila dragocenosti. Osumljenci bi naj letos januarja izvedli rop na območju Celja in Velenja, pri prvem ropu so odnesli 1.500 evrov gotovine, v drugem primeru ropa pa zlatnino v vrednosti 10.000 evrov.  V začetku februarja je bil izveden rop na območju Žalca, kjer bi naj osumljenci ukradli zlatnino in gotovino v vrednosti 50.000 evrov. V tem primeru so v stanovanjski hiši zadržali celo družino s tremi otroci starimi od enega do dvanajst let. Pri tem so tudi streljali po stanovanjski hiši in med drugimi ustrelili družinskega psa.
Vse štiri osumljence je včeraj dopoldne zaslišal preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Celju in zanj odredil sodno pridržanje zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa po 206. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Za kazniva dejanja jim grozi do 15 let zapora. Danes so policisti v zvezi s temi dejanji prostost odvzeli še trem osebam.
M.I.