Policisti prijeli tri Romune, ki so izvedli večje število tatvin in naj bi bili del skupine, ki po Evropi izvaja različna kazniva dejanja!

Foto: Policijska uprava Celje

Na avtocestnem počivališču Zima ustavili tri Romune osumljene kaznih dejanj Velikih tatvin na območju policijskih uprav Koper, Maribor in Celje.

V večernih urah 23. julija 2019 sta policista Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Celje opravljala nadzor na avtocesti v smeri proti Mariboru. Pri kontroli sta zaznala sumljivo vozilo Renault Kangoo, z nameščenimi francoskimi registrskimi tablicami. Vozilo sta ustavila na počivališču Zima pri Dramljah ter izvedla postopek s tremi državljani Romunije, in sicer 23-letnim voznikom ter 27 in 45 let starima sopotnikoma.

Pri kontroli sta policista ugotovila, da je zoper 27 in 45-letnega državljana Romunije v evidencah policije razpisan ukrep odvzema prostosti, zaradi utemeljenega suma vloma v trgovine z mobilnimi aparati na območju Maribora in Celja. Pri kaznivih dejanjih je takrat nastala velika materialna škoda, v Mariboru za okoli 62.000 evrov in v Celju za okoli
72.000 evrov.

Vse tri romunske državljane so pridržali, vozilo s katerim so se prevažali, pa zasegli in v nadaljevanju, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju, opravili preiskavo, ki so jo vodili mariborski in celjski kriminalisti.

Med postopki s pridržanimi osebami je policiste občan obvestil, da je na počivališču Zima našel nahrbtnik, v katerem je bilo več kot 50 različnih vrednejših ur ter zapestnici.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so bile najdene stvari, v noči iz 22. na 23. julij, ukradene v Kopru, kjer so osumljeni vlomil v prodajalno enega od trgovskih centrov in ukradli večje število ročnih ur vrednejših blagovnih znamk, s čimer so za več kot 18.000 evrov oškodovali podjetje iz Ljubljane. Ugotovljeno je bilo tudi, da so storilci, pred vlomom v prodajalno z urami, z osebnega vozila, parkiranega na bližnjem parkirišču, ukradli registrske tablice in jih uporabili na svojem vozilu pri izvršitvi vloma.

Osumljeni, ki so jih ustavili na avtocesti na območju Dramelj, so poskušali zapustiti Republiko Slovenijo in ukradene predmete prodati v tujini.

Po vseh zbranih obvestilih so 45-letnega Romuna privedli na Okrožno sodišče v Celje, kjer so mu po zaslišanju odredili sodno pridržanje in v nadaljevanju pripor. Osumljena 23 in 27 let stara Romuna sta bila privedena na Okrožno sodišče v Koper, kjer jima je bilo prav tako najprej odrejeno sodno pridržanje in nato pripor.

Za kaznivo dejanje Velike tatvine, po prvem odstavku 205. člena KZ-1, je predpisana kazen zapora do petih let.

V konkretnem primeru se policisti posebej zahvaljujejo poštenemu najditelju odvrženega nahrbtnika z ukradenimi urami.

Z zbiranjem obvestil zoper vse pridržane na policijskih upravah Maribor, Celje in Koper nadaljujejo, saj obstaja velika verjetnost, da so osumljeni del skupine, ki izvršujejo kazniva dejanja v različnih državah EU.

M.I.