Nekaj po 16. uri je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila – hladilnika, bosanskih registrskih oznak. Policisti so na vstopu v Slovenijo skupaj z uslužbenci FURS opravljali kontrolo in ugotovili, da je tovorno vozilo predelano, v njem pa pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč. Policisti in uslužbenci FURS-a so nemudoma pričeli razbijati privijačeno pregrado in iz življenjsko ogrožujočih razmer uspeli rešiti 13 ljudi, med njimi tudi dva otroka, stara 11 in 6 let.

V majhnem zaprtem prostoru jim je primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že izgubljali zavest, bili so dehidrirani in zelo prestrašeni.  Takoj so jih izvlekli iz tovornega vozila, jim pričeli nuditi prvo  pomoč  in  poklicali  reševalce,  ki  so zaradi slabega zdravstvenega stanja  mlajšega fanta in dekle morali odpeljati v bolnišnico, ostale pa so oskrbeli na kraju.

Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične  policije PU Novo mesto so opravili ogled  in  zbrali  obvestila  in  ugotovili,  da  je 13 državljanov Iraka v tovorno  vozilo  s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur. Ko jim je v prostoru dolgem 250 cm in širokem 80 cm pričelo primanjkovati  zraka,  so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar se  ta  naj  ne  bi odzival. Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne  in  Hercegovine  in  48-letnemu  sopotniku,  prav  tako  iz Bosne in Hercegovine,  odvzeli  prostost  in ju pridržali. S kazensko ovadbo ju bodo privedli  k  preiskovalnemu  sodniku  zaradi  kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje  meje  ali  ozemlja države po 3. in 6. odstavku 308. člena KZ-1.

Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo.

Kazenski  zakonik  določa,  da  kdor  se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje  države,  se  kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo. Če storilec  z dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist  ali  priskrbi  brezpravno  delovno  silo  ali povzroči nevarnost za življenje  ali  zdravje  ljudi  ali  taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let in denarno kaznijo.

Vir: FURS