Politične čistke v Sloveniji odmevajo tudi v Evropskem parlamentu, zato Romano Tomc zanima ali bodo evropske institucije odreagirale

Foto: Romana Tomc

Slovenija je z vlado Roberta Goloba prišla celo tako dale, da premier kar pred novinarji prina kako posameznim kandidatom za ministre naroča, čiščenje drugače mislečih po državnih institucijah. Poleg tega na javni RTV Slovenija prizna, da takšna navodila daje tudi za nacionalni medij. Gre za nesprejemljivo prakso države, ki bi se naj deklarirala kot demokratična.

Na takšne in podobne prakse je v Evropskem parlamentu opozorila evropska poslanka Romana Tomc. Hkrati pa zastavila vprašanje ali bodo ob vsem tem ustrezno odreagirale evropske institucije. Tudi Tomčeva se v Evropi ni mogla izogniti izjavi predsednika vlade, ki je kandidatki za ministrico naročil “očiščenja policije janšistov”.

Romana Tomc je zaradi vseh dejstev pozvala k spoštovanju načel pravne držve, neodvisnih institucij in izrazila pričakovanje, da bo Evropska unija sprejela ustrezne ukrepe za spremljanje razvoja razmer v Sloveniji.

Vir: SDS