Porodnišnični oddelek v SB Celje bogatejši za novo transportno reanimacijsko posteljico

Foto: medicotehna.si

Celje 7. september 2020 – V celjski porodnišnici se lahko pohvalijo z novo transportno reanimacijsko posteljico, ki je namenjena prezgodaj rojenim novorojenčkom. Nakup nove posteljice so jim omogočili različni donatorji. V porodnišnici imajo posteljico locirano v ginekološki sobi, kjer izvajajo porode s carskim rezom, vendar jo lahko zaradi funkcije premičnosti hitro in varno prestavijo na kateri koli konec porodnišnice.

S pomočjo donatorjev so v porodnišnici uspeli zbrati 9 tisoč evrov, celotna investicija je stala nekaj več kot 23 tisoč evrov. Ker bolnišnica že nekaj let zagotavlja 24-urno prisotnost zdravnikov specialistov neonatologov, ki lahko sami oskrbijo prezgodaj rojene malčke je ta pridobitev še toliko bolj pomembna.

Zdravniki namreč pri prezgodnjem porodu ter določenih bolezenskih stanjih ravno v prvih minutah potrebujejo pogoje za izvedbo ukrepov, ki lahko rešijo novo življenje. To je pomembno predvsem v trenutkih ko novorojenčki ne dihajo sami in je potrebno predihavanje preko posebnih aparatur ter izvedba čiščenja dihalnih poti.

M.I.