Posaditev sadnih dreves v spomin na Evropsko prvenstvo za rokometašice v Celju

Foto: Anže Malovrh / kolektiff (Eno od dreves je posadil tudi dr. Bor Rozman, predsednik organizacijskega odbora prvenstva v Sloveniji.

Na travniku pod pokopališčem na Golovcu je Mestna občina Celje pripravila napovedni dogodek za prihajajoče Evropsko prvenstvo v rokometu za ženske (Women’s EHF Euro 2022 Handball), ki ga bo gostilo tudi Celje. Župan Bojan Šrot, predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac in mlade igralke Ženskega rokometnega kluba Z’dežele so simbolično posadili sadna drevesa v čast šestnajstim reprezentancam, udeleženkam EP.

Posadili so šest hrušk in deset jablan domačih avtohtonih sort iz Kozjanskega parka.

Župan Bojan Šrot je v svojem govoru dejal, da so v Celju, ki je mesto športa in rokometa, zelo ponosni, da lahko gostijo največji dogodek v ženskem športu v Sloveniji doslej. Dodal je, da je ideja o posaditvi dreves kot eni od pomembnih obeležb velikih športnih dogodkov v Celju, nastala lani ob organizaciji evropskega prvenstva za mlade nogometaše U-21.

»Želeli smo, da spomin na takšen športni dogodek ostane trajen. Prijetno je, ko prvenstvo traja, radi hodimo na tekme in se veselimo uspehov, potem pa čez nekaj let na to že pozabimo. Lani smo v soseščini prav tako posadili 16 sadnih dreves držav, ki so tekmovale na tem prvenstvu. Veseli me, da lahko letos naredimo enako ob bližajočem se evropskem prvenstvu v rokometu za ženske. Želim si, da bi ta drevesa dobro uspevala in bogato obrodila in da bi Celjanke in Celjani imeli še vrsto let veselje ob obiranju sadežev. Predvsem pa, da bi prvenstvo potekalo odlično, kot so si organizatorji zastavili, da bo dobro obiskano in da bo tudi naša reprezentanca dosegla odličen rezultat,« je povedal župan in se ob tem zahvalil Rokometni zvezi Slovenije, da je Celju zaupala soorganizacijo prvenstva.

Predsednik Rokometne zveze Slovenije, Franjo Bobinac, je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo, da  Slovenija v tem letu lahko gosti tako ugledno tekmovanje kot je evropsko rokometno prvenstvo za ženske. Ob razmišljanju, kako ta dogodek narediti drugačen in poseben, kot je še dejal Bobinac, so se odločili, da mu namenijo tudi trajnostno noto. »Eden od teh je trajnostni razvoj v najširšem pomenu besede. Želeli smo, da bi ta športni dogodek ne bil le vrhunski v izvedbenem smislu, marveč tudi osnova za vse bodoče organizatorje prvenstev. Da razmišljamo o električni mobilnosti, o manjši porabi vode in energije, o tem, da sadimo drevesa, da je čim manj odvržene plastike itn. Lahko povem, da bo veliko ljudi iz Evropske rokometne zveze v Ljubljano in Celje pripotovalo z vlakom. Na vse te načine poskušamo biti drugačni, edinstveni,« je poudaril Franjo Bobinac.

Predsednik RZS je povabil prebivalce Celja, da pridejo v dvorano Zlatorog podpreti njihovo reprezentanco, ki bo svojo prvo tekmo odigrala čez teden dni, ko se bo tudi začelo prvenstvo. Slovenija bo v uvodni tekmi, 4. novembra ob 18. uri nastopila proti Danski, sledili pa bosta še tekmi s Švedsko in Srbijo.

Franjo Bobinac verjame, da bo energija celjskega Zlatoroga ponesla našo reprezentanco  do zmage že na prvi tekmi, na poti do bojev za medalje v Stožicah.

Avtor: Mestna občina Celje