Poslanci SDS-a zahtevajo od vlade, da nemudoma ukrepa proti napovedani prekinitvi scengenskega sporazuma s strani Italije

Foto: Twitter (SDS)

Robert Golob je s prihodom na oblast in napovedjo umika zaščitnih ograj na slovenski južni meji sprožil val ilegalnih migracij. Kljub mnogim opozorilom in posostrenih nadzorih meja naši sosedov, se Golob ni zganil in je to problematiko preziral. Sedaj pa je odjeknila vest, da Italija zahteva prekinitev scengenskega sporazuma, zaradi teh ilegalnih migracij, hktai pa se bo s tem državljanom Slovenije in Evropskih držav otežilo gibanje.

Zaradi takšne napovedi Italije so v SDS nemudoma zahtevali sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. “Italijanska tiskovna agencija Ansa je v nedeljo, 5. 5. 2024, poročala o izjavi italijanskega zunanjega ministra in podpredsednika vlade Antonia Tajanija, ki je v govoru na kongresu Južnotirolske ljudske stranke (SVP) v Meranu dejal, da je Italija “zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo zaradi nevarnosti infiltracije teroristov med begunce, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda prek te države”, so v sklicu zapisali pri SDS.

To po mnenju poslancev največje opozicijske stranke kaže na nezaupanje Italije do naše politike in do odnosa do ilegalnih migracij. Zato zahtevajo, da odbor sprejme sklep, ki bi vlado pozval, da sprejme vse potrebne ukrepe, da Italija ne prekine schengenskega sporazuma s Slovenijo.Zahtevajo še, da odbor od vlade zahteva, da se odboru v dveh mesecih poda poročilo o sprejetih in izvedenih ukrepih za zaščito meje in preprečevanju tihotapljenja.

Vir: SDS