Poslanci včeraj na seji Odbora Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sprejeli tudi naslednji sklep:Vesel naj odstopi s položaja predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije!

Predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel Foto: Twitter

Včerajšnji Odbor Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo  so obstruirale opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB. Na poprej navedenem odboru so razpravljali o ravnanju predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaža Vesela. A kljub obstruiranju opozicijskih SD, LMŠ, Levice in SAB sta bila sprejeta dva sklepa. V enem sklepu Veselu predlagajo, da naj odstopi s položaja predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije zaradi opravljanja pridobitne dejavnosti pri FIFI. V drugem sklepu pa se predlaga KPK, da uvede postopek zaradi odvzema pooblastil namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu K. Petroviču.

Predsednik Odbora Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo mag. Branko Grims je ob zaključku razprave zatrdil, da je na podlagi predloženega gradiva in razprave jasno, da je utemeljena domneva glede dalj časa trajajoče nezdružljivosti funkcije predsednika Računskega sodišča s pridobitno dejavnostjo v Mednarodni nogometni zvezi (FIFA).

Izglasovana sta bila naslednja dva predlagana sklepa: Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga predsedniku Računskega sodišča, da zaradi ugotovljene dalj časa trajajoče nezdružljivosti funkcije s pridobitno dejavnostjo v organizaciji FIFA, odstopi s položaja predsednika Računskega sodišča RS. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da glede odvzema pooblastil namestnika predsednika s strani predsednika Računskega sodišča RS uvede postopek na podlagi 13. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Poslanci sprejeli sklep: Vesel naj odstopi s položaja predsednika računskega sodišča!