Poslanka Jelka Godec vlado sprašuje zakaj bi bil nov strateški svet za zdravstvo uspešnejši od preteklega, če je njegova sestava skoraj enaka

Jelka Godec (Foto: SDS)

Kljub temu, da stari oziroma sedaj pretekli strateški svet za zdravstvo ni bil posebno uspešen, se je vlada odločila, da bo nova sestava izredno podobna predhodni. Zaradi tega so se v SDS oziroma v njenem imenu Jelka Godec odločili, da od vlade izvedo, zakaj bi bil novi strateški svet za zdravstvo v zelo podobni obliki uspešnejši od preteklega.

Jelka Godec je tako na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v čem bi lahko bil novi strateški svet za zdravje uspešnejši od preteklega, če je veliko članov enakih kot v predhodnem. V sestavo naj bi se sicer vmešal tudi predsednik vlade, ki je pred dnevi dejal, da bo novi strateški svet za zdravstvo vodil Erik Brecelj. Minister za zdravje pa je ob tem dodal, da bo večina članov ostala enakih. Pri tem v oči bode tudi, da je minister za zdravje zatrjeval, da naj bi prvi svet vodil Dorian Marušič, potem pa je Urad vlade za komuniciranje zatrjeval, da ga vodi Tjaša Sobočan.

Tudi zaradi tega Jelka Godec vlado sprašuje, če v novem strateškem svetu za zdravje sodeluje Dorian Marušič.

Celotno poslansko vprašanje v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Spoštovani,

ob Danijelu Bešiču Loredanu je 31. maja 2022 na zaslišanju pred matičnim delovnim telesom v Državnem zboru RS sedel nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič. »In tisto, kar je tudi ključno, v tej sestavi ministrstva bo imenovan strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, ki ga bo vodil Dorjan Marušič. Ta strateški svet ima nalogo, da v 12 mesecih pripravi strategijo, vizijo razvoja slovenskega zdravstvenega sistema,« je poudaril Bešič Loredan in dodal: »Dorjan Marušič bo vodil sistem pro bono in marsikateri ljudje, ki bodo v tem strateškem svetu delali, bodo tudi to delali pro bono brez zaposlitev na ministrstvu, mogoče za neko minimalno sejnino.«

Nato je 26. september 2022 na 2. redni seji Državnega zbora RS povedal: »Bom čisto natančen. Do konca tega leta bo strateški svet, ki je bil sestavljen na Ministrstvu za zdravje, pripravil temeljni dokument, na katerem bodo potem začela teči koalicijska pogajanja oziroma na osnovi katerega bomo iskali širši konsenz v družbi, katero tipologijo zdravstvenega sistema bomo v Sloveniji izbrali in jo vpeljali.«

V sporočilu za javnost, ki ga je Urad vlade za komuniciranja posredoval medijem 3. oktobra 2022, je bilo zapisano, da bo strateški svet vodila Tjaša Sobočan. Kljub več pisnim poslanskim vprašanjem minister Danijel Bešič Loredan do danes ni pojasnil, kje in zakaj se je zalomilo, da Dorjan Marušič ni prevzel vodenja strateškega sveta.

Danes, januarja 2023 je očitno, da omenjeni strateški svet v celoti ni izpolnil svojih nalog in napovedi ministra za zdravje. Še več, predsednik vlade Robert Golob je pred dnevi povedal, da sam prevzema koordinacijo zdravstvene reforme, in ustanovil nov strateški svet, ki ga bo vodil zdravnik Erik Brecelj. Ob tem je minister za zdravje sicer dodal, da bo večina članov novega strateškega sveta sestavljena iz članov, ki so že bili v prvem strateškem svetu.

Zanima me:

1. Kdo so člani novega strateškega sveta, ki ga bo vodil Erik Brecelj?

2. Kateri člani prvega strateškega sveta ne bodo sodelovali v drugem strateškem svetu? Prosim za pojasnilo za vsakega izmed njih, zakaj ne.

3. Ali je Dorjan Marušič član novega strateškega sveta? Če da, zakaj? Če ne, zakaj?

4. Ali so bile s člani novega strateškega sveta že sklenjene pogodbe? Če da, odgovoru priložite tudi pogodbe.

5. Ali menite, da lahko nov strateški svet, sestavljen iz večine članov prvega strateškega sveta, uspešno opravi pričakovano delo, čeprav do sedaj niso bili uspešni?

Vir: SDS