Na MKGP so v sporočilu za javnost zapisali, da pozorno spremljajo posledice, ki jih je povzročilo zadnje neurje v kmetijstvu in gozdarstvu. Strokovne službe preverjajo stanje na terenu, ki so ga povzročile včerajšnje padavine, ponekod razvite v krajevna lokalna neurja z močnejšim vetrom in točo. Ministrica dr. Aleksandra Pivec si bo s sodelavci in strokovnimi službami ogledala posledice neurja tudi na terenu, predvidoma v sredo po vrnitvi s službene poti.

Do sedaj zbrani podatki regijskih centrov za obveščanje beležijo 351 dogodkov, povezanih z neurjem. Sunki vetra so podirali drevesa, odkrivali strehe, podirali dimnike, nadstreške, reklamne panoje in telekomunikacijske in elektro drogove. Podrto drevje je povzročalo neprevoznost nekaterih cest, motena je bila oskrba z električno energijo, poškodovani so bili različni objekti. Hudourniške meteorne vode so na cestišča nanesle zemljino in drug material.

S področja kmetijstva je veliko škode povzročila tudi toča, ki je poškodovala sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine. Na informacije o poškodovanih gozdovih še čakajo.

Ministrica, dr. Aleksandra Pivec je izrazila zaskrbljenost nad ponovno škodo, ki jo je povzročilo neurje v kmetijstvu in gozdarstvu. Ob tem je izpostavila, da ima narava svojo moč, na katero zelo težko vplivamo. Zato je potrebno pozornost usmeriti v pomoč za investicije v zaščito in v zavarovanje kmetijskih površin. Z ustrezno in pravočasno pomočjo bodo pridelovalci lažje obvladovali tveganja, ki so posledica podnebnih sprememb.

Razmere oziroma stanje na terenu si bo ministrica ogledala, skupaj s strokovnimi službami MKGP in drugim institucijami s področja kmetijstva in gozdarstva, ko se vrne s službene poti.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano