Pošta Slovenija s podobo Dedka Mraza z rdečo zvezdo – ministrica Asta Vrečko se sklicuje na Maksima Gasparija

Foto: Zajem zaslona (Twitter)

Pošta Slovenija je izdala poštno znamko s podobo Dedka mraza. Pri tem ne bi bilo nič nenavadnega, če le ta ne bi s ponosom “nosil” naslikane rdeče zvezde, tiste zvede simbola totalitarnega režima. Kar je še bolj zanimivo je to, da se ministrica za kulturo Asta Vrečko sklicuje na kmečko kulturo in sliko Maksima Gasparija.

V opravičilo takšni podobi Dedka mraza s totalitarnim simbolom je ministrica zapisala: “Prihod in obisk Dedka Mraza je vpisan tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Podobo je oblikoval Maksim Gaspari. Izhajal je iz elementov kmečke kulture: zimskega oblačila z rokavi iz ovčje kožuhovine, okrašenega z vezenino ali z usnjenim našitki, polhovke in gorjuške pipe.”

Pri tem ljudje opozarjajo, da bi bilo dobro, če bi si ministrica dobro ogledala podobo in se podučila o zgodovini. Po njihovem mnenju je neprimerno, da se objavi slika decembrskega dobrega moža s simbolom totalitarnega režima, medtem, ko je na drugi strani Božiček s križem mnogo bolj zgodovinska osebnost kot Dedek mraz, ki je “izum” komunističnih časov.

Med drugim ljudje še opozarjajo, da smo priča v skoraj letu dni simbolu rdeče zvezde na tankih in letalih ruske vojske, ki želi zavzeti neodvisno državo Ukrajino.

Vir: Twitter