Zagotovo vas zanima kako bodo izgledali evropski cepilni certifikati. Veliko se govori o tem, da bi s poletjem lahko stopili v veljavo. Sicer gre zaenkrat le za uredbo, ki pa jo morata sprejeti tako Svet EU oziroma posamezne države članice, kot tudi Evropski parlament preden bi stopila v veljavo.

Je pa Evropska komisija včeraj sprejela predlog v katerem je opredeljeno, kako naj bi bil videti “digitalni zeleni certifikat” oziroma potrdilo, ki bi olajšalo potovanje znotraj EU. V tem certifikatu naj bi tako bilo navedeno, da je neka oseba cepljena prosti Covidu-19 oziroma da poseduje negativen PCR test ali pa da je Covid-19 že prebolela in razvila protitelesa. Komisija pa poudarja, da posedovanje tovrstnega certifikata ne bi smel biti predpogoj za svobodo gibanja, poroča Večernji.

 Ljudem naj bi bilo tako omogočeno potovanje tudi brez tovrstnega potrdila, ampak se bodo morali po vsej verjetnosti samoizolirati, ko bodo prispeli na neko destinacijo. Znotraj EU bodo tako vsi še naprej uživali svobodo gibanja, ampak je očitno, da bo gibanje olajšano tistim, ki bodo imeli digitalno potrdilo in ki bo dokazovalo, da so bili cepljeni oziroma so bili na testiranju negativni ali pa so preboleli Covid-19.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo