Potrjena tudi prva okužba s koronavirusom pri zaposlenem v Zdravstvenem domu Celje

Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

V Zdravstvenem domu Celje so potrdili, da obravnavajo prvi primer okuženega zdravstvenega delavca z koronavirusom. Vse njegove sodelavce so samoizolirali in jim bodo odvzeli brise. V tej fazi so prostor razkužili in očistili, glede na rezultate brisov pa bodo ukrepali naprej.

“Pojavljajo se vprašanja, kako postopati pri zdravstvenih delavcih, ki so med svojim delom obravnavali, ali so bili v stiku z asimptomatskimi pacienti / sodelavci, ki pa so kasneje zboleli za COVID-19”, so nam pojasnili v ZD Celje.

Opravili so tudi posvet z epidemiologom, kjer je bilo povedano, da so bili stiki s pozitivnim zaposlenim še v času, ko je bil še asimptomatski, kar pomeni majhno verjetnost okužbe.

Za razporeditev takega asimptomatskega delavca ima predstojnik oz. vodja tri možnosti: zdravstveni delavec ves čas dela s kirurško masko, obravnava tudi paciente, če ni druge možnosti; Če zboli, postopek kot pri ostalih okuženih.

Zdravstveni delavec dela sam, na delovnem mestu, samo administracijo, telefonske posvete, itd., s čim  manj stika z ostalimi sodelavci; Če zboli, postopek kot pri ostalih okuženih.

Zdravstveni delavec ostane doma za čas 7 dni od dneva, ko je njegov rizični STIK postal simptomatski in gre na bris; Glede na rezultat brisa potem ukrepamo dalje; Če zboli, postopek kot pri ostalih okuženih.

M.I.