V soboto, 5. decembra 2020 je bilo v Sloveniji na podlagi 3.744 opravljenih testov potrjenih 1.039 novih primerov covid-19. V bolnišnicah se zaradi wuhanskega virusa nahaja 1.302 ljudi, od tega jih je na intenzivni negi 197. Umrlo je 44 ljudi.

V Sloveniji je trenutno 20.481 aktivnih primerov okužbe s covid-19. Od začetka marca, ko je bil potrjen primer okužbe z wuhanskim virusom je bilo v Sloveniji naštetih 85.805 potrjenih primerov covid-19. 14-dnevna pojavnost ostaja pri 977 primerov okužbe na sto tisoč prebivalcev.

 

V soboto, 5. decembra 2020 je bilo na novo potrjenih 1030 okužb. Po podatkih Vlade Republike Slovenije je bilo pozitivnih 27,5 odstotkov testiranih.

 

Na novo je bilo hospitaliziranih 112 ljudi. Po podatkih sledilnika covid-19 je od 44 smrti zaradi covid-19 bilo 31 zabeleženih v bolnišnicah, zgolj ena pa na intenzivni enoti. Ta trend, da več ljudi umre v bolnišnicah kot pa na intenzivni negi v bolnišnicah se že več dni ponavlja.

Vlada sprejela vrsto novih odlokov za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19

Vlada je medtem po seznanitvi z oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVIDA-19 pri Ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19, predlagala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki ohranja obstoječe pogoje glede izvajanja dejavnosti. Ob tem so dovolili nekatere izjeme, ki so nuno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe. Več o na novo sprejetih ukrepih, so na Nova24TV poročali TUKAJ.

Vlada je ravno tako izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki določa uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma javnih prostorih in obvezno razkuževanje rok. Ravno tako je bil sprejet Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, ki določa obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Avtor Ivan Šokić, članek je bil prvotno objavljen tukaj.