Poziv slovenskih evropskih poslancev iz skupine ELS vladi in poslancem Državnega zbora k spoštovanju Resolucije

Foto: pixabay.com

Septembrsko sejo Evropskega parlamenta je zaznamovalo tudi sprejetje Resolucije o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Resolucijo je podprlo 535 evropskih poslancev, s katero so ponovno opozorili na zgodovinska dejstva glede totalitarnih režimov, spomnili na spoštovanje žrtev vseh totalitarizmov. Z resolucijo so pozvali vse države, naj z ustreznimi ukrepi preprečijo možnost, da bi se takšna hudodelstva ponovila. Evropski poslanci brez slehernega dvoma med totalitarne režime uvrščajo fašizem, nacizem, stalinizem in komunizem.

Takšna odločitev o sprejemu Resolucije v letu 2019 kaže na to, da vse države še do danes niso dosegle demokratičnih standardov. Zaradi tega je razprava o totalitarizmih, spravi in nevarnosti zanikanja zgodovinskih dejstev še vedno potrebna. Žal se tudi Slovenija uvršča med države v katerih imajo težave z odkrito razpravo o preteklosti in z obsodbo komunizma kot totalitarnega reživa. Ravno takšnim državam je omenjena Resolucija namenjena.

Da takšna Resolucija v Sloveniji ne bi ostala zamolčana so se slovenski evropski poslanci iz skupine Evropske ljudske stranke: Romana Tomc, dr. Milan Zver, Franc Bogovič in Ljudmila Novak odločili, da s posebnim pismom vse pristojne še enkrat opozorijo na Resolucijo in dolžnost njihovega ravnanja. V Evropskem parlamentu so resolucijo podprli tudi ostali poslanci iz Slovenije.

Podpisniki pisma pristojnim v Sloveniji pričakujejo, da bodo najvišji predstavniki oblasti dokazali, da spoštujejo demokratične standarde, človekove pravice in pravne norme.

M.I.