Ponudnik bankomatov iz Združenih držav amerike, Euronet, je svojo mrežo – žal – razširil tudi na Slovenijo. Zakaj novega ponudnika bankomatov nismo veseli? Zaradi visokih dodatnih nadomestil in slabih menjalnih tečajev, ki uporabnike konkretno udarijo po žepu.

O viskokih stroških Euronetovih bankomatov smo na Zvezi potrošnikov pisali že večkrat, a le v povezavi s tujino. Od sedaj moramo biti pozorni tudi pri nas (enega od Euronetovih bankomatov smo opazili v središču Ljubljane). Kot kaže smo postali dovolj turistični in zato zanimivi tudi za ponudnika, ki je znan po tem, da bankomate postavlja v mestna središča in na druge turistične točke, pogosto na popolnoma neprimerna mesta.

Ponovno se sprašujemo, kako je sploh mogoče, da nek ponudnik bankomatov zaračunava dodatna nadomestila, saj naj bi bila tovrstna praksa znotraj EU prepovedana za čezmejna plačila. V primeru, ko vi potujete čez mejo in za vse tiste, ki so pri nas na čezmejnih počitnicah, so dodatna nadomestila prepovedana. A tega zaenkrat ni bil pripravljen urediti nihče od pristojnih.

Nasvet: Izognite se Euronetovim bankomatom. V Sloveniji dvigujte denar na bankomatu svoje banke (brezplačno) ali na bankomatu druge slovenske banke (provizija okrog pol evra oziroma brezplačno pri določenih bankah).

 

Prvotno objavljeno na zps.si .