Pozor, v izvajanju jesensko cepljenje lisic proti steklini!

Foto: pixabay.com

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pričela s peroralnim cepljenjem lisic proti steklini, ki predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. S cepljenjem želijo varovati zdravje in življenje ljudi ped steklino, ki je izredno nevarna bolezen in zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, od tega je večina otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno ščitijo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujejo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje.

S akcijo so pričeli 20. septembra in bo trajala predvidoma do konca oktobra 2019. polaganje vab se izvaja v 50 km pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300m, s pomočjo posebej prirejenih letal.

Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini izvaja iz naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika – Ljubljana, Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Celje. Gre za zadnjo redno akcijo cepljenja lisic proti steklini. Leta 2016 se je Slovenija, v skladu z zahtevami Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), proglasila za državo prosto stekline. Zadnji primer stekline je bil potrjen pri lisici januarja 2013.

POMEMBNO!

  • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.
  • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto!
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!

Vir: gov.si .