Štirje psi pasme kangal so na božično dopoldne v vasi na Koprskem na njenem dvorišču napadli in poškodovali 50-letno občanko. Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, bodo zoper 29-letnega skrbnika psov uvedli hitri postopek z odločbo o prekršku, o napadu pa so obvestili tudi veterinarsko inšpekcijo.

Po ugotovitvah policije je v sredo po 10. uri ženska na dvorišču svoje hiše v Boninih pri Kopru opazila štiri pse, ki so se sprehajali brez nadzora. Stopila je iz hiše, da bi na to opozorila skrbnika psov, takrat pa jo je napadel najprej en pes, nakar so pritekli še ostali trije in jo začeli gristi po celem telesu. Ženska je začela klicati na pomoč in psi so hali napadati, a so še naprej renčali nanjo. Ko se je povsem umirila, pa so odšli.

Psi so žensko pogrizli po rokah, nogah in trupu, a gre po navedbah policije za lažje poškodbe. Oskrbeli so jo v izolski bolnišnici.

Žensko so po navedbah policije napadli štirje psi pasme kangal. Gre za pastirske pse, ki izvirajo iz Turčije. Kinološki viri navajajo, da se pasma uporablja za čuvanje ovac in koz ter premoženja pred večjimi plenilci, kot so volk, medved ali šakal. Gre za precej velike pse, samci so visoki od 77 do 86 centimetrov in težki med 50 in 66 kilogrami, samice pa so visoke do 77 centimetrov in težke od 41 do 54 kilogramov.

Fotografija osebe Emin Causevic.

Foto: Fb

Po poročanju Primorskih novic sta napadena in skrbnik psov soseda, na božično dopoldne pa naj bi psi prestrašili še enega soseda, ki se je pred njimi skril v hišo. V vasi naj bi v strahu pred psi omenjenega soseda živeli že več let. Napadena je za časnik opozorila, da psi občasno ustrahujejo tudi otroke na šolski poti.

Lahko bi se končalo tragično
Skrbnik psov je 29-letni moški, psi pa po podatkih policije do sedaj še nimajo evidentiranega ugriza. O napadu so obvestili državno tožilko, ki je policiji naročila, da zadeva obravnava kot prekršek, so še sporočili s policije.

Skratka, ni dosti manjkalo, pa bi se zgodila tragedija. Kaj pomeni, ko te napadejo štirje psi, bi verjetno znal opisati Stanislav Meglič, ki so ga pred leti napadli bulmastifi, za katere se je kasneje izkazalo, da so bili spolno zlorabljeni kar od svojega skrbnika, ki so ga tudi sami napadli in ga oklali do smrti.

Avtor: G.B., STA, članek je bil objavljen tukaj.