Pravna strokovnjaka prepričana, da ponovna neizvolitev ustavnega sodnika pomeni ustavno krizo v Sloveniji, kar zahteva reformo na tem področju

Foto:iStock

Redni profesor na Novi univerzi Matej Avbelj je ponovno neizvolitev ustavnega sodnika pospremil z besedami: “Zavrnitev zdaj že treh kandidatov za ustavnega sodnika ni več samo politični problem, ampak je prerasel že v ustavno krizo. Večina kandidatov je zavrnjenih, čeprav so izpričano vrhunski pravni strokovnjaki, celo najbolj vrhunski, kar jih Slovenija premore, ne da bi javnosti bili predstavljeni kakršnikoli, kaj šele prepričljivi razlogi za zavrnitev.” Avbelj se ob tem prepričan, da dogajanje okoli imenovanja ustavnih sodnikov zahteva resno reformo na področju sistema imenovanja na vrhunske sodniške položaje ter odpravo tajnega glasovanja v Državnem zboru.

Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec je ob tem prepričan, da reakcije nekaterih poslancev kažejo na nerazumevanje ustavne demokracije. Tukaj je imel verjetno v mislih tudi besede Marjana Šarca, ki je izjavil, da gre za “še eno pomembno zmago”.

Dr. Kranjc je namreč zelo cenjen strokovnjak tako doma kot v tujini, kar dokazuje tudi naziv zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Med drugim je predsedoval Evropski zvezi pravnih fakultet in je nosilec najvišjih državnih odlikovanj Slovenije, Francije in Avstrije in častni doktor tujih univerz.

Matej Avbelj je ob vsem tem prepričan, da je Slovenija v ustavni krizi ter dodaja: “Zavrnitev zdaj že treh kandidatov za ustavnega sodnika ni več samo politični problem, ampak je prerasel že v ustavno krizo. Večina kandidatov je zavrnjenih, čeprav so izpričano vrhunski pravni strokovnjaki, celo najbolj vrhunski, kar jih Slovenija premore, ne da bi javnosti bili predstavljeni kakršnikoli, kaj šele prepričljivi razlogi za zavrnitev.” 

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV