Pravnik Matej Avbelj o Golobovem skrivanju “list za odstrel”: Če so informacije javne značaja morajo biti dostopne javnosti

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Svoj pogled na sezname za “odstrel”, ki so jih morali pripraviti na ministrstvih po prevzemu oblasti s strani Roberta Goloba in jih sedaj prikrivajo je podal tudi pravnik Matej Avbelj. “Če je informacijska pooblaščenka dala takšno odločbo, potem je potrebno tej odločbi slediti. Če pa se zavezanec s tem ne strinja, lahko uveljavlja sodno varstvo,” je prepričan Matej Avbelj. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je odločila, da gre za informacije javnega značaja, zato bi seznami morali biti javno dostopni.

Siol je poročal, da so morala ministrstva do torka pripraviti seznam zaposlenih, ki so od 1. 1. 2020 napredovali oziroma bili pooblaščeni. Informacijska pooblaščenka je v tem primeru odločila, da gre za informacijo javnega značaja (priprava seznamov), zato je Nova24TV želela pridobiti te sezname.

Nova24TV še odgovora ni prejela, so pa odgovor prejeli na Siolu in sicer s strani UKOM-a: “Ko se bo vlada seznanila s končnim poročilom, bo z ugotovitvami tega poročila seznanila tudi javnost.” In to kljub dejstvu, da je zakon o dostopu javnih informacij jasen.

Foto: Nova24TV

Ukom je še navajal: “izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks, in to potem ustrezno sanirati”.

Vir: Nova24Tv