Letošnja letina hmelja bo, kot kaže, po poročanju spletnega portala Novi  tednik precej slabša kot so jih bili hmeljarji vajeni v zadnjih letih. Z vremenskimi nevšečnostmi so se borbe že kar navadili, poleg toče jih je letos udarila še agresivna hmeljska bolezen. Letošnji letini hmelja slabo kaže tudi, ker so rastno dobo poleg toče v zadnjem obdobju zaznamovale tudi nizke temperature v maju ter bolezen. Kot poroča Novi tednik je bila rast  zaradi tega počasnejša, nanjo pa je zelo slabo vplivala tudi junijska vročina.

Toča je po podatkih Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje poškodovala okoli 40 odstotkov hmeljskih nasadov v Savinjski dolini ter na Koroškem. Direktor Stanko Jamnik pravi, da se škoda pojavlja že v tedenskih intervalih. Povedal je, da je vsak teden huje prizadeto eno območje. Hmeljišča so v tem trenutku v takšni razvojni fazi, da je škoda največja. Najbolj je prizadetih okrog 300 hektarjev hmeljišč v občini Braslovče, poudaril je, da je o količini letos pridelanega hmelja še prezgodaj govoriti, nastalo škodo popisujejo sproti ter beležijo in vse redno javljajo pristojnim službam, poroča Novi tednik.

Niso pa vremenske nevšečnosti škodile samo hmeljiščem. Jamnik je še povedal, da letošnje leto preprosto ni naklonjeno kmetijstvu ter dodal, da so precej škode utrpele tudi vrtnarske kmetije. Veliko škode je tudi na žitih, ki še niso bila požeta, nekatera med njimi so povsem uničena ter žetve sploh ne bo, so pa te površine relativno majhne.

Vir: nt-rc.si