Mnogi Slovenci in Slovenke ne vedo, da je tudi danes 17. 8. 2019 dan, ko bi morala s ponosom na vsaki hiši plapolati slovenska zastava, ker praznujemo državni praznik. Današnji dan ni dela prost dan, zato na naših koledarjih ni obarvan z rdečo barvo, kar je posledica, da ljudje sploh ne vedo, da današnji dan Prekmurci obeležujejo eno najpomembnejših obletnic v svoji zgodovini in s tem tudi vsa Slovenija.

Pred natanko 100 leti – 17. avgusta 1919 je Prekmurje namreč prišlo v okvir Slovenije. O sami zgodovini Prekmurja so na spletni strani Grboslovje.si zapisali: »Prekmurje predstavlja poseben del slovenskega ozemlja. Od konca 9. stoletja pa do leta 1918 je spadalo v madžarsko politično in državno sfero, vendar znotraj nje ni tvorilo enotnega prostora. Z ustalitvijo štajersko-madžarske meje na Kučnici in Muri v 11.-12. stoletju je bilo Prekmurje namreč upravno razdeljeno med južnejšo županijo/grofijo (comitatus) Zalo, ki ji je pripadalo dolnje Prekmurje z Lendavo in severnejšo Železno županijo (Vas), ki ji je pripadalo gornje Prekmurje z Mursko Soboto. Upravna meja med županijama pa je bila v Prekmurju od leta 1176 tudi cerkvena meja med škofijama Györ na severu in Zagreb na jugu. Ta skrajni severni del zagrebške škofije se je v vizitacijskih zapiskih pogosto imenoval districtus Transmuranus, Prekmurje in od tod se je ime kasneje razširilo na ves prostor, ki je 17. avgusta 1919 prišel v okvir Slovenije. Meja je bila dokončno urejena s Trianonsko mirovno pogodbo leta 1920.«

Žal omenjeni državni praznik in ta pomemben dogodek za Prekmurce in Slovence praznujemo šele od leta 2006, ko je takratna vlada Janeza Janše določila, da mora omenjeni datum postati državni praznik. Prva proslava je potekala na gradu Beltinci.

Nacionalna televizija se je ob 100. letnici tega pomembnega zgodovinskega dogodka odpovedala prenosu svete maše, ki bo v Beltincih potekala ob 17. uri in jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Rode, pridigal bo soboški škof Peter Štumf. Te prireditve bi se lahko udeležila tudi evroposlanka Irena Joveva, katera na soočenjih za volitve v evropski parlament ni vedela pojasniti kaj je Trianonska pogodba. Zaskrbljujoče, saj je s svojo izvolitvijo postala predstavnica Slovenije in tudi Prekmurcev v Evropi in bi morala vedeti kaj in kakšne interese je potrebno v Evropi zagovarjati v korist Slovenije in Prekmurcev.

Ob koncu tudi v našem uredništvu vsem Prekmurcem in Slovencem čestitamo ob današnjem državnem prazniku in jim želimo lep praznični dan.

Prekmurski grb Zale Foto: Grboslovje.si
Prekmurski grb Železne Foto: Grboslovje.si

M.I.