Napadalec je danes nekaj po 8. uri z brzostrelko streljal na policista, ki je stražil pred poslopjem hrvaške vlade na Trgu svetega Marka sredi Zagreba. Hrvaška policija je približno uro po napadu potrdila, da so blizu kraja dogodka našli truplo napadalca, ki je storil samomor. Ustreljenega 31-letnega policista so prepeljali v bolnišnico.

Hrvaško notranje ministrstvo je na Twitterju objavilo, da so našli truplo osebe, ki ustreza opisu napadalca, ki je davi ranil policista. Kot so sporočili, je napadalec storil samomor. Iz zagrebške bolnišnice so sporočili, da je policist huje ranjen, njegovo stanje pa je stabilno. Policist je dobil več strelov v roke in trup.

Priče so dejale, da je storilec peš prišel do poslopja vlade, vzel brzostrelko in streljal proti vhodu poslopja vlade, kjer vedno stoji policist. Po prvem rafalu se je obrnil na drugo stran Trga svetega Marka in začel streljati proti poslopju hrvaškega sabora. Nato je pobegnil, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Hrvaški premier Andrej Plenković je prejšnji mesec od notranjega ministra Davorja Božinovića zahteval, da na notranjem ministrstvu pripravijo načrt varovanja območja pred vladnim poslopjem, potem ko je hrvaški evropski poslanec Vilibor Sinčić iz stranke Živi zid pred vhodom v poslopje vlade v Zagrebu stresel kup lubenic. Sinčić je želel opozoriti na slab položaj hrvaških kmetov zaradi poplave uvoženih pridelkov, a je predstava z lubenicami pokazala predvsem na varnostne pomanjkljivosti na Trgu svetega Marka, na katerem so poslopja hrvaške vlade, parlamenta in ustavnega sodišča.

V času streljanja naj ne bi bil noben od članov hrvaškega kabineta v poslopju vlade. Prvi je na kraj dogodka prispel minister za veterane Tomo Medved, ki je zadolžen tudi za nacionalno varnost. Novinarjem ni želel razkriti dodatnih podrobnosti dogodka. Medtem je bilo na Trgu svetega Marka videti tudi posebne enote hrvaške policije, nad središčem mesta pa so krožili policijski helikopterji.

Avtor: Škandal24.si