Predsednik Državnega sveta razkril, da je vlada škodo po avgustovskih poplavah napihnila za 7 milijard evrov, osrednji mediji to poskušali prikriti

Foto: arhiv občine in PGD Šmarje pri Jelšah

Že takoj po uničujočih avgustovskih poplavah, smo bili v Sloveniji priča popolni zmedi s strani Golobove vlade o morebitni škodi, ki jo je ujma povzročila. Tako je Golobova vlada od 500 milijonov evrov oceno škode dvignila vse do astronomskih 10 milijard evrov. Že ob prvih ocenah je predsednik Državnega sveta Marko Lotrič napovedal, da gre za bistveno pretirano oceno ter že septembra opozarjal na vprašljivih 5,4 milijarde evrov precenjene škode. In kljub temu, da gre za opozorilo staro več kot mesec so osrednji mediji takšno početje vlade vneto prezirali.

Kot zapisano je že septembra Marko Lotrič opozoril, da se je takrat ocena vlade ustavila pri 7 milijardah evrov, medtem, ko so občine podale takrat oceno nekaj več kot 1 milijardo evrov. Lotrič je takrat naredil tudi grafiko in prikazal, da je ocenjena škoda za 5,4 milijarde previsoka, zato je vlado spraševal, če je res potrebno podjetja in zaposlene obremenjevati z novimi davki.

Več kot mesec dni po tem je kot kaže Golobova vlada ob vseh aferah morala priznati, da je bila ocena škode bistveno prevelika. Marko lotrič je ob tem dejal, da je le prevladal razum in vlada podaja oceno v realni višini okoli 3 milijarde evrov. S tem se je po njegovih besedah privarčevalo tudi več kot 7 milijard davkoplačevalskega denarja.

Vir: X