Predsednik DZ Igor Zorčič seznanjen z 47 poslanskimi podpisi za njegovo razrešitev, še vedno ni znano kako se bo odločil

Foto: Facebook (SMC)

Vodje poslanskih skupin koalicije so predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča seznanili z 47 poslanskimi podpisi, ki naj bi dokazovali, da imajo dovolj glasov za njegovo razrešitev, poroča Nova24TV. Ob tem so mu ponudili možnost, da odstopi sam, vendar bo z odločitvijo počakal. Luka Svetina se je v Temi dneva o tem pogovarjal z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem.

Tako tudi po izstopu Igorja Zorčiča iz SMC in vstopu v skupino nepovezanih poslancev vztraja pri funkciji predsednika DZ, ki praviloma pripada koaliciji. Zaradi tega, ker je to v nasprotju s parlamentarno prakso, je koalicija konec marca predlagala njegovo razrešitev, a na tajnem glasovanju v DZ je glasovalo le 45 poslancev, torej eden premalo. Opozicija pa je glasovanje obstruirala.

Na pogovore so k Zorčiču odšli vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, vodja skupine NSi Jožef Horvat in vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič, da bi ga prepričali k odstopu s položaja predsednika državnega zbora. Tako naj bi jim uspelo zbrati podpise s pomočjo strank DeSUS, SNS in tudi poslancev narodnih manjšin. V opoziciji je bilo zaradi tega kar nekaj slabe volje. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal: “Koalicija nima 47 podpisov, ker jih zbira s pomočjo opozicije, to je problem.” Če podpisi so, pa naj koalicija to potrdi na glasovanju o razrešitvi, meni Han. “To se mi zdi v tej situaciji normalno, potem bomo videli katere stranke so od strank koalicije in bomo lažje sestavljali na odborih, kdo bo predsednik, koliko članov bo pripadalo opoziciji in koliko koaliciji”.

Ob tem pa opozicija upa, da Zorčič ne bo “klonil.”

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo