Predsednik vlade Janez Janša častni pokrovitelj baleta Hrestač

Foto: Opera balet Ljubljana

23. decembra, ko praznujemo tudi dan ustavnosti, bo na odru SNG Opera in balet Ljubljana uprizorjena praznična klasika, balet Hrestač – Božična zgodba koreografa Yourija Vámosa na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Častno pokroviteljstvo nad predstavo, ki je posvečena tudi predsedovanju Slovenije Svetu EU, je prevzel predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Hrestač – Božična zgodba je baletna predstava, ki vsako leto pritegne zvedave otroke in njihove starše, saj si v tem prazničnem času želijo videti »lesketajoče zasneženo, očarljivo, veselo in pričakovanja vzbujajočo pravljico«. Eno najlepših baletnih zgodb, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi priredbi Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je madžarski koreograf in režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa.

»Decembra si pri nas brez Hrestača ne moremo zamišljati, saj je to tista praznična klasika, ki našo dvorano napolni že jeseni in nanjo nikoli ne pozabijo tako otroci kakor njihovi starši,« ob pogledu na razprodane Hrestače konec decembra in v začetku januarja pravi direktor gledališča Staš Ravter.

Četrtkov Hrestač bo na odru ljubljanske Opere že 158. po vrsti, odkar so ga leta 2002 premierno uprizorili. Na predstavi 22. in 23. decembra bosta na povabilo umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle nastopila gostujoča solista Natascha Mair, prva solistka Angleškega nacionalnega baleta, in Patrik Holeček, prvi solist Češkega državnega baleta.

V predstavi poleg baletnih solistov, baletnega zbora, ženskega opernega zbora in orkestra nastopajo tudi učenci ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet. Scena in kostumi v adaptaciji Gledališkega ateljeja pa prihajajo iz Spodnjesaškega državnega gledališča Hannover GmbH.

Avtor: Kabinet predsednika vlade