Predsednik vlade Janez Janša: Evropski socialni model je bistvena sestavina evropskega načina življenja

Predsednik vlade Janez Janša na neformalnem srečanju članov Evropskega sveta | Avtor KPV

Danes v Portu poteka neformalno srečanje članov Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji in voditeljice EU, med njimi tudi predsednik vlade Janez Janša, nadaljevali razpravo, začeto na Socialnem vrhu, predvsem o tem, kako dati politični zagon izvajanju evropskega stebra socialnih pravic.

V izjavi za medije ob prihodu na današnje srečanje je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da je evropski socialni model bistvena sestavina evropskega načina življenja, vendar so pred nami veliki izzivi. “Če želimo ohraniti evropski način življenja in blaginjo ter obstoječi socialni model, potem sta ključni dve stvari: najprej velike spremembe v našem izobraževalnem sistemu in sistemska uvedba vseživljenjskega učenja. Tehnološki napredek, digitalni prehod, zeleni prehod in mnogi drugi tehnološki izzivi, s katerimi se soočamo, zahtevajo vseživljenjsko učenje in tista država, ki bo to kot sistem najhitreje uvedla, bo prva na uspešni poti k ohranitvi evropskega načina življenja,” je dejal predsednik vlade.

“Druga takšna pomembna stvar oziroma pogoj za to, pa je nadaljevanje stalnega dialoga med predstavniki delodajalcev in delojemalcev, vendar brez mešanja vlog in tega, da ena stran hoče prevzemati vlogo druge,” je še povedal predsednik vlade. Dodal je, da iz zgodovine vemo, da se takšno mešanje vlog nikoli ni obneslo. “Socialni dialog, kjer se vloge ne mešajo, je ključnega pomena za to, da Evropa ohrani potreben socialni mir ob vseh teh izzivih in da čez kakšno desetletje dejansko dokaže, da je evropski socialni model lahko zgled tudi za druge celine,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik Vlade RS