Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo v Bruslju razpravljali o nadaljnjem usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu in s področja zunanjih odnosov o odnosih EU – ZDA, Turčiji in južnem sosedstvu.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na zasedanje v izjavi za medije dejal: “Pred nami je bogato zasedanje Evropskega sveta. Osrednja tema bo izmenjava izkušenj v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Velika večina držav EU se sooča bodisi z naraščanjem bodisi z zelo počasnim padanjem okužb. Nestrpno pričakujemo podatke o tem, kdaj bodo na voljo prva uspešna in s strani evropskih institucij odobrena cepiva, ki predstavljajo za vse nas luč na koncu tunela.”

Glede svežnja za okrevanje je poudaril: “Zelo sem vesel, da imamo na mizi kompromisni predlog glede inštrumenta s katerim se preko vladavine prava ščitijo evropska sredstva, skupni evropski proračun in sklad za okrevanje in odpornost.” V nadaljevanju izjave je izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski za vse vložene napore v zadnjih tednih, predvsem pa v zadnjih dneh. “Ni še konec, vendar pa je pred nami zelo dober kompromis in, če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, bomo dobili ustrezno zaščito z vladavino prava, za vse finančne mehanizme EU, ki bodo veljali od prvega januarja naslednjega leta naprej, pa tudi ustrezna sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji.”

Več slik in video lahko vidite tukaj.

Vir: Predsednik Vlade RS